A lengyel emigráns kormány lemond a keleti határ megállapitásáról

London, február 20.
A Nemzetközi Sajtó Tudósitó jelenti: Haudall Neale, a Reuter-iroda diplomáciai tudósitója megbizható forrásból származó értesülésekre hivatkozva azt irja, hogy a londoni emigráns lengyel kormány minden jel szerint lemond Lengyelország keleti határának végleges megvonásáról. A Kreml és az emigráns kormány között jelenleg csupán ideiglenes demarkációs vonalról tárgyalnak. A tárgyalásokban Churchillt közvetitőként szerepel.

Churchill megbeszélése a lengyel államférfiakkal
Genf, február 20.
(Német Távirati Iroda.) Londonból jelentik: A Sunday Times Churchill és lengyel „miniszterelnök” köt lefolyt drámai megbeszélésekről számol be. Eszerint Churchill részvétele a szovjet-lengyel nézeteltérés tárgyalásaiban február után végleges alakot öltött, amikor Mikolajczyk miniszterelnököt, Romer gróf külügyminisztert és Ruczinski gróf nagykövetet Checuersbe rendelte, hogy felolvassa nekik Sztalin levelének szövegét és felhívja őket a helyzet megvizsgálására és mielőbbi válaszadásra.

A lengyelek némi megfontolás után haladékot kértek, hogy „a kormány által képviselt főbb pártoknak” idejük legyen „lengyelországi földalatti” vezetőikkel tárgyalásokba bocsátkozni.