MAC-sikerek az évadnyitó atlétikai versenyen

Németh Béla és a MAC csapata győzött a Thomka Áron emlékversenyen

Csípős hideg szél pásztázta a BEAC sporttelepét, amikor Farkas Lajos dr., a MASz főtitkára megadja a jelt az ifjúsági atléták indulásához. A fiúk nagy irammal vágnak neki a 2700 méteres távnak. Keresztben átfutnak a futballpályán, majd eltűnnek a marathoni kapun. Irány: az összekötő vasúti híd és azt körülfogó rét.

Tízpercnyi várakozás után tűnik fel az éllovas nyurga újpesti Bácsfalvi. Könnyed, puha léptekkel halad a cél felé. Olyan a mozgása és az alakja, mint a fiatal Szilágyi Jenőé, vagy tíz esztendő előtt. Tapsvihar jutalmazza a pályára elsőnek befutó újpesti fiút, aki jó 30 méterrel halad át győztesként a célon.

A csapatversenyt a Gyöngyösi Leventék (Micsomai, Kovács, Tőzsér, Mátrai, Molnár) – Kömley Károly védencei – nyerik ami a vidékiek lelkes munkáját s nagy szorgalmát jelenti.

Kossuth Lajos azt üzente…

A szeniorok indulása előtt Cziffra András dr. a rendező BEAC nevében beszédet intéz a versenyzőkhöz, méltatva az 1848-as nagy magyar szabadsághős érdemeit. A beszéd elhangzása után a versenyzők a rendezőséggel és a nézőkkel együtt éneklik a Kossuth-nótát.

Kisüt a nap néhány pillanatra. Fejünk fölött motorok zúgnak, amikor Szabó József hívó szavára felsorakoznak a szeniorok. A MAC csapata a jobbszárnyon foglal helyet. Pár pillanatnyi készülődés után eldördül a startpisztoly s útnak iramodik a Thomka Áron-emlékverseny mezőnye.

– Egybegyűljetek – mondja Ciffra dr., – hogy kegyelettel adózzatok a BEAC hősi halottjának, Thomka Áronnak, aki 1915. szeptember 13-án halt hősi halált Rownóban, bebizonyítva, hogy a magyar sportember háború idején nemcsak élni, hanem halni is tud hazájáért.

Németh Béla biztos győzelmet arat az 5600 méteres távon

A szeniorok az ifikhez hasonlóan a marathoni kapun futnak ki, de jóval nagyobb kört írnak le a mezőn. Negyedóráig csak találgatni tudunk, látni nem, mert a beépített Lágymányoson ma már nincsen távolba látási lehetőség.

Gáspár Jenő, aki mellettünk áll, Garaytól, a MAC fiatal futójától vár jó szereplést. Végre feltűnik az első alak. Nagy a találgatás. Vajon kicsoda az illető, mert még olyan mesze fut, hogy csak a körvonalait látni. Pár pere után már tisztán ki lehet venni Németh „Cinege” jellegzetes alakját.

Jó iramban fut a pályára a könnyűsúlyú futó, akit egyvonalban Híres és a hosszú jégernadrágban futó Kelen követ, míg mögöttük Garay és Kővári halad. A szurkolók nyomban ceruzát vesznek elő. Izgatott számolás következik. Vajon melyik egyesületnek ér be előbb az első öt futója célba.

Az izgalom hamar lelohad, mert a MAC-isták csoportosan érkeznek. Németh első, Garay negyedik. Gyergyói hetedik, Kálmánfi tizedik. Izsóf pedig tizenegyedik. A MAC tehát 33 pontjával fölényesen győz. Az évadnyitó atlétikai verseny tehát a MAC-színek kettős diadalát hozta.