Ennyi ruházati cikket vásárolhatunk!

1944-re kormányrendelet szabályozza a beszerezhető ruházati cikkek mennyiségét.
Felöltőt vagy kabátot férfiak, nők, fiú- és leánygyermekek egyaránt csak egy-egy darabot vehetnek. Ugyanez áll a felsőruhára is, ha gyapjuipari anyagból készül. Pamutból, műselyemből vagy ezek keverékéből készült felsőruhát (kötött, hurkolt házikabátot, pongyolát, stb.) férfiak és fiúgyermekek egyet-egyet, nők és leánygyermekek kettőt-kettőt vehetnek. Len- és kenderipari anyagból készült felsőruhát csak férfiak és fiúgyermekek vehetnek, egyet-egyet. Védőmunkaruhát (overall, munkaköpeny) férfiak és nők vásárolhatnak kettőt-kettőt, fiú- és leánygyermekek egyet-egyet. Munkásnadrágot csak a férfiak vásárolhatnak, egy darabot.

Alsóruhából valamennyi kategória hármat-hármat vásárolhat.

Női harisnyát csak a nők vehetnek, egy évben kilenc párat. Egyéb harisnyából a férfiak, a fiú- és leánygyermekek hat-hat párat vehetnek, a nők három párat.

A kereskedőnek figyelnie kell arra is, hogy a fogyasztó nem készíttetett-e ugyanolyan ruházati cikket hozott anyagból, mint amilyet vásárolni akar.
A rendeletben fel nem sorolt ruházati cikkekből beszerezhető legnagyobb mennyiség nincs szabályozva. Ez azonban nem jelenti a nyakló nélküli vásárlást, csináltatás megrendelését: csak a közvetlen szükségletnek megfelelő és a rendkívüli gazdasági viszonyok által megokolt mennyiségben lehet a beszerzést eszközölni.

A régi ruhák átalakítását vagy azok anyagából új ruházati cikkek készítését
azonban – mint a Közellátási Értesítő jelenti – a kormányrendelet nem korlátozta. Az engedélyezett mennyiséget nem lehet egyszerre beszerezni vagy megcsináltatni, hanem csak a közvetlen szükséglet üteme szerint. A kilenc pár női harisnyát sem lehet egyszerre megvásárolni, viszont azt sem lehet kívánni a fogyasztótól, hogy valamennyi cikket egyenként szerezze be. A rendelet intencióival nem ellenkezik két pár női harisnyának vagy két rend fehérneműnek egyszerre történő kiszolgálása.