A világ első földgömbje

Nurnberg

Ma már mindenki a világ legtermészetesebb dolgának tartja, hogy a Föld gömbölyű, hiszen már az iskolák legalacsonyabb fokozatán, gyerekfejjel tanulunk róla. Ez a megállapítás azonban a maga idejében valóságos világszenzációnak számított, és a Föld gömbölyűségének első hirdetői sok gúnynak és üldöztetésnek voltak kitéve.

Arról is kevesen hallottak, hogy a világ legelső földgömbje kereken félezer esztendővel ezelőtt, 1442-ben készült el. Készítője, a nürnbergi Martin Behaim, korának egyik legkiválóbb térképésze és földrajztudósa volt. Martin Behaim annak idején II. János  portugál király udvarában is működött, ahol az akkor még világhírű portugál tengerhajózás térképeit készítette, és a portugál felfedezőutak tudományos előkészítésén dolgozott.

Martin Behaim földgömbje természetesen csak tökéletlen mása a ma használatos földgömböknek. A földrajztudomány akkori kezdetleges fokán még hatalmas területek ismeretlenek voltak, úgyhogy a földgömbön feltüntetett világrészek alakjára ugyancsak nehéz ráismernünk. Mégis ez a földgömb kísérelte meg elsőnek az akkor ismert világ ábrázolását. A nevezetes földgömböt ma a nürnbergi nemzeti múzeum értékes kincsei között őrzik.