Üvegből készült bútorok

Budapest

A mindennapi használati tárgyak gyártásában az üveg ma már nélkülözhetetlen nyersanyagnak számít. Szinte el nem tudjuk képzelni, hogy évszázadokkal ezelőtt az üvegtárgyak valóságos értéktárgyaknak számítottak.

Ma már a legtöbb üvegportéka filléres árú, bárki olcsón hozzájuthat. Az üveg azonban a legutóbbi időkig csak bizonyos tárgyak gyártására volt alkalmas, mert merevsége és törékenysége sok tekintetben használhatatlanná tette. A törhetetlen üveg feltalálásával azonban újabb fejlődési lehetőség nyílott meg az üvegipar előtt; így ma már arról is szó esik, hogy rövidesen az üvegbútor gyártása is megindul.

A magyar ipar sok téren lépést tart a nvugateurópai államok fejlett iparával is. Igy legutóbb nálunk is megjelentek az első üvegbútorok, amelyek a nagyközönség körében nagy érdeklődést és tetszést váltottak ki. Az üvegbútorok egyelőre azonban nem tömör üvegből készülnek, hanem csak a borításuk üveg. Bizonyos bútorrészek, mint például a nagyobb felületű asztallapok, teljesen üvegből készülnek; míg az asztallábak, a széklábak és más hasonló részek faalapra rászerelt vékony üveglemezekből.

Ez a vékony üveglemez tehát szinte a furnért pótolja a bútoron. Csinosságát még azzal is fokozni lehet, hogy foncsorozott tükörüvegből készítik, úgyhogy az ilyen bútor a szó szoros értelmében tükörcsillogású. A szakértők véleménye szerint az üvegbútorok a háború után valószínűleg forradalmasítják a lakberendezést; az az idő azonban egyelőre még nem jött el, amikor egész lakások minden bútorzata tiszta üvegből fog majd készülni.