Ausztrália az ötödik világrész

Mindössze 155 éve annak, hogy 1788 január 30-án egy angol hajó kötött ki a mai Ausztrália partján s egy hajórakománynyi fegyencet hozott magával: ezek voltak az ötödik világrész első gyarmatosítói. Ők alapították meg Sydney városát. Később fogházból szabadult nőket is deportált Ausztráliába az angol kormányzat, úgyhogy megindulhatott a szigeten a családalapítás.

Azóta természetesen a régi fegyencek utódai már rendes állampolgárokká lettek, Anglia is beszüntette idővel a rabok idetelepítését, úgyhogy a mai Ausztrália lakossága, amelyet mind több és több önkéntes kivándorló is felszaporított, nyugodt, komoly munkára hajlamos emberekből áll, akik eléggé előhaladott kulturális életet élnek.

Sydney kikötője fogadja az Európa felől érkező legtöbb utasembert. A város meglehetősen lapos síkvidéken terül el, mint ahogy egész Ausztrália földje alapjában véve igen alacsony átlagmagasságot ér el a tenger színe fölött. Sőt vannak részei, amelyek 12 méterrel esnek a tenger színe alá.

Kellemes homokos strandja van Sydney városának a tengerparton. A tenger árapálya itt csak megtörten ütődik a parthoz s így ideális fürdőlehetőséget nyujt.

Sydney belvárosa élénk üzleti negyeddé lett 150 év alatt. Hatalmas üzletházak sorakoznak itt egymás mellett s az Európából idevándorolt kereskedők jól érvényesülnek.

Angliából Sydneybe exportálták a lóverseny intézményét is, csakhogy itt nem jockey-sapkás lovasok, hanem valódi cowboyok mutatják be művészetüket. Fogadóirodák persze itt is vannak.

Érdekes sportverseny dívik Ausztráliában: a favágóverseny. Hatalmas rönköket állítanak fel sorjában a versenyzők meg fejszéjükkel a rönkök szétszabdalását.