Németh Béla (MAC) fölényesen nyerte meg első országos mezei bajnokságát

Mint nyári zápor után erdőben a gombák, úgy tűntek föl a megyeri lóversenypályán a vasárnapi légiriadó lefúvása után versenyzők. Csoportosan és egyenként végzik bemelegítő gyakorlataikat, míg a Magyar Atlétikai Szövetség tisztikara élén Vangel Gyula dr. elnökkel és a fáradhatatlan Tatár István alelnökkel végzi a rendezés előmunkálatait.

A BBTK csoportja közeleg felénk. A nagy verseny esélyese a sokszoros mezei bajnok Kelen János vezeti őket. Megkérdeztük mit vár a versenytől.
- Németh ma a legjobb, de azért nagy verseny lesz.

Németh Bélát viszont hölgyektől körülvéve találjuk. Amint mondja nem is tudta azt, hogy ennyi szurkolója van. Egyik hölgy megkérdezi tőle:
- Mi a kabalája Béla?
Németh nem válaszol rá. Úgy látszik, ha van kabalája, nem árulja el, mert a babona szerint akkor megszűnik a varázs. De egy „Cinege” rajongó közbeszól:
- Némethnek az a kabalája, hogy nyúllába legyen és elsőnek fusson át a célon.

Híres László a 4000 m-es táv esélyese Szegedi iramától fél. Közben megkérdezzük Vangel Gyula dr. elnök urat hogy itt a lóversenytér kimért pályáján futott bajnokság kifejezi-e a mezei futás lényegét és elégedett-e a versenyen megjelentek számával?

- Itt, a lóversenytéren lebonyolított mezei bajnokság teljesen kimeríti a „mezei” futás lényegét. A verseny dombos terepen, gyepbuckákon és részben homokos talajon dől el. A mi időnkben a mezei bajnokság sokkal nehezebb követelmények elé állított bennünket.

- Erdőn, mezőn, szántáson, kukoricáson kellett futnunk. Az eredmény az volt, hogy sokan egész évben érezték a mezei bajnoki versenyek káros hatását, ezért határoztuk el pár év előtt már, hogy a bajnokságot itt rendezzük meg.

- Bár a versenyzők egyharmada távolmaradt, mégis látva az indulók nagy számát, örömömnek adok kifejezést, mert ez a tény az atlétika egyre fokozódó népszerűségét jelenti.

De már hangzik is Tatár Pista bácsi rajthoz szólító sípja. Gyülekeznek az ifik. Rajt előtt Tatár egyperces néma csendet rendel el a háború hősei emlékére. Majd dörren a pisztoly és megindulnak az ifik.

Bácsfalvi vág az élre, de rajta ragad Pénzes, Jeszenszky és Kovács. A második körben már csak Bácsfalvi és Pénzes küzd az elsőségért. A cél előtt 80 méterrel öldöklő végküzdelem alakul ki. Az energikusabb Bácsfalvi megelőzi ellenfeleit.

1. Bácsfalvi UTE 9:37.4
2. Pénzes Pesterzsébeti MOVE
3. Jeszenszky UTE.
4. Kovács Nyíregyházi Vasutas SE.
Csapatversenyt a Gyöngyösi AC ifijei nyerték a Testvériség előtt.

Nyilatkozatok:
Bácsfalvi: 
- Nem gondoltam arra, hogy Pénzes ilyen erős ellenél lesz. Bizony nagyon megszorított.
Pénzes:
- Hosszú nekem ez a 3000 méter. Úgy érzem, hogy 1500 méter lesz az igazi távom.

De máris hívják a felnőttek 4000 m-es mezőnyét. Itt is négyes élcsoport alakult ki. A Testvériség kistermetű futója Szegedi, ahogy ezt Híres előre megmondta, diktálja az iramot nyomában Híressel, Garaival és Marosival. A második kör közepén Híres előretör és a végén lelassítva 20 méterrel győz.

1. Híres UTE 12:03.0
2. Szegedi Testvériség 12:09.0
3. Garai MAC 12:28.8
4. Marosi Testvérség.

A csapatversenyt a Testvériség nyerte a sok versenyzőjét nélkülöző UTE előtt.

Híres, a verseny győztese a következőket mondja:
- Végtelenül boldog vagyok, hogy sorrendben második mezei bajnokságomat megnyertem. A Szegedi által diktált iram jó volt, sőt a második körben éreztem, hogy előre kelt törnöm. A végén lelassítottam és így is csak 1 másodperccel maradtam el Eper pályarekordjától.

Most következik a nagy 10.000 méteres verseny. A nagyok Kelen vezetésével Németh, Szilágyi, Szabó ugyancsak vigyáznak egymásra. 600 méternél Szabó már leszakad vetélytársaitól, akikkel még Kővári, a Testvériség futója tart valamennyire lépést.

Az utolsó kör előtt már csak Szilágyi lehet veszélyes Némethre, de ezután őt is lerázza a MAC futó és a közönség nagy ünneplése közepette 150 méterrel győz. Kelen 50 méterrel követi klubtársát, Szilágyit.

Végeredmények:
1. Németh MAC 31:52.0
2. Szilágyi BBTE 32:20.2
3. Kelen BBTE 32:30.0
4. Kővári Testvériség.

Csapatversenyben: 1. MAC csapata: Németh, Szabó, Gyergyói, Izsóf és Csaplár dr.

Nyilatkozatok:
Németh Béla:
- Húszévi munkám mai szép győzelme a legszebb születésnapi ajándék volt számomra. Végtelenül boldog vagyok.

Szilágyi:
- Futás közben igen jól éreztem magam. Katonai szolgálatom miatt csak nyolc edzésem volt. Németh jobb volt, így a nagyon megérdemelt bajnokságot meg is nyerte. Táv közben láttam, hogy Kelen Jánosnak hűlése miatt nem megy jól a futás. Csapatunk gyengébb szereplése Sajtoson múlt.

Farkas Mátyás, a MAC edzője:
- Németh győzelmét vártam. Ezzel a győzelemmel a legbecsületesebb dolgozó atlétám aratta diadalát. Némethet a szorgalom és szerénység mintaképéül állítom a fiatalság elé. A csapat fölényes győzelmét nem vártam. Minden egyes futónk legkiválóbb teljesítményét nyújtotta.