A TSTV jelenlétében zajlott le a Főiskolai Atlétika bajnokság

A késő tavaszi nap sugarai csak egyszer-egyszer tudnak áttörni a borús égbolt felhőin, amikor vigyázzba merevedve mondja el a Hiszekegyet, a közel kétszáz főnyi főiskolás atléta és a megjelent nagyszámú közönség. Az ima elhangzása után, kezdetét veszi az év első pályaversenye, az 1943/44. tanévi főiskolai bajnokság.

A pálya színes képe kissé megkopott, mert többi egyesület versenyzője nem tudta a helyzet nehéz akadályait legyőzni és a főiskolás sport ezen patinás versenyén megjelenni. Mindezek ellenére, nagy számban jelentek meg a versenyzők, hogy megküzdjenek a bajnoki címért.

A verseny, mint az elmúlt esztendőben is a Testnevelési Főiskolások és a Műegyetem nagy küzdelmét hozta. Fej-fej mellett küzdöttek a kék-fehér és a piros-fekete színek viselői a salakon, hogy egyesületünket megszerezzék a főiskolai bajnokság nagyszerű vándordíját, a József főherceg által adományozott serleget.

Az ötvenkét pontos fölényes TF győzelem, azonban nem nyújtja a verseny teljes hű képét. Elvitathatatlanul a testnevelők fölényben voltak, de ezzel szemben a többi egyesület több számban kénytelen volt legjobb versenyzőit nélkülözni.

A tanév korai bezárása legjobban ezeket az egyesületeket sújtotta, mivel a TF versenyzői a tanév korai bezárásának ellenére is együtt maradtak, sőt napi rendszeres edzéssel készülhettek a versenyre. Ez azonban nem von le semmit a testnevelők sikereiből, mert eredményeiket boncolgatva, nemcsak jó átlagot, de nagyszerű egyéni eredményeket is találni.

Ezen a helyen is külön meg kell emlékeznünk a TK kitűnő alround atlétájáról, Kiss Istvánról. Óriási tehetsége a szakértők előtt sem ismeretlen és biztosak vagyunk abban, ha a komoly munkát tovább folytatja, rövidesen a magyar atlétika fénylő csillaga lesz. Mellette Szinyéri nevét kell említenünk, aki a rövidtávokon és a rúdugrásban szerzett bajnokságot, illetve értékes pontokat főiskolájának.

A nagy verseny végig érdekes és izgalmas küzdelmeket nyújtott. Kiemelkedő eredmény nem született. Ennek két oka volt. Az egyik az, hogy a versenyt a szokásos pünkösdi időpont helyett, korábban tartották és így a versenyzők még érhették el azt a formát, amelyet a kettős ünnepre elérhettek volna.

A másik ok pedig az időjárás szeszélyessége volt. A rövidtávú versenyzők, az első napon erős ellenszéllel küzdöttek. A futók általában a salak lazasága miatt panaszkodtak. Az idő rosszabbodása folytán a helyzet a második napra, nemhogy javult volna, hanem csak rosszabbodott, mert újabb zápor folytán sok helyen pocsolyák borították a pályát.

Az akadályok ellenére is szép versenyben volt részünk. Ezért teljes elismerés illeti a rendező MEFSOK-ot. Teljes mértékben érvényesült ezen a versenyen a „Sport mindig honvédelem” elve, mert a háborús nehézségek dacára is megtartották az ország valamennyi egyetemi városát megmozgató sportünnepélyt és a pályán lezajlott küzdelem, pedig bizonyára nagy testi és lelki felfrissülést jelentett, mind a résztvevőknél, mind pedig a megjelenteknek.

Férfi számokban:
100 méteres síkfutás: Marjai 11.5 mp. LASE.
200 méteres síkfutás: Szinyeri 23.5 mp. TFSE.
400 méteres síkfutás: Nagy V. 52.5 mp, TFSE.
800 méteres síkfutás: Nagy V. 2 p. 01.2 mp. TFSE.
1500 méteres síkfutás: Gál 4 p. 15.8 mp. MAFC.
5000 méteres síkfutás: Fekete 16 p. 25.4 mp. MAFC.
110 méteres gátfutás: Kiss József 15.9 mp. MAFC.
400 méteres gátfutás: Kiss József 57 mp. MAFC.
Magasugrás: Kiss István 178 cm. TFSE.
Távolugrás: Terlaky 682 cm. PEAC.
Hármasugrás: Kiss István 1373 cm. TFSE.
Rúdugrás: Szirényi 340 cm. TFSE.
Súlylökés: Söjár 13 m. 67 cm. TFSE.
Diszkoszhajítás: Sík 40 m. 73 cm. PEAC.
Gerelyvetés: Leszler 54 m. 20 cm. TFSE.
Kalapácsvetés: Wágner 40 m. 32 cm. MAFC.


Női számokban:
100 méteres síkfutás: Závoday TFSE 14.6 mp.
80 méteres gátfutás: Rohonczy TFSE 12.9 mp.
Magasugrás: Rohonczy TFSE 150 cm.
Távolugrás: Rohonczy TFSE 506 cm.
Súlylökés: Bajnok nincs 1. Umbray TFSE 978 cm.
Diszkoszvetés: Börcsök TFSK 30 m. 11 cm.
Gerelyhajítás: Rohonczy TFSE 43 m. 70 cm.

Összpontozásban a József főherceg vándordíjért
:
1. TFSE 162 pont
2. MAFC 110 pont.
3. PEAC 27 ½ pont.
4. BEAC 17 ½ pont.
5. LASE 17 pont.
6. KEAC 14 pont.