Egyelőre nem épül fel az ujpesti rakparton a főváros 10.000 személyes strandfürdője

A háborús viszonyok ellenére most állítják össze a városházán a főváros egységes fürdőfejlesztési tervezetét, melynek keretében megkezdődött a főváros tulajdonában lévő fürdők korszerűsítése. A Szent Gellért-gyógyfürdő pezsgőfürdőjében meleg-medence épül. A közelmultban fejezték be a Rudas-gyógyfürdő gőzfürdőjének átalakítását és elkészült a Széchenyi strandfürdő új melegvizű medencéje is.

A mult év őszén a Közmunkatanács átiratban közölte a főváros vezetőségével,
hogy egy 10.000 személyes, hatalmas strandfürdőt akar építeni az Újpesti rakparton, a most épülő Árpád-híd közelében. A Közmunkatanács a fővárostól ezen a környéken 23.000 négyszögöl területet kért s közölte, hogy mintegy ötmillió pengőt kíván befektetni az építkezésekbe. Kérte a Közmunkatanács, hogy a főváros az előirányzott összegnek egyharmadát, tehát 1,670.000 pengőt vállaljon, s ennek ellenében természetesen részesül majd a bevételből. A főváros törvényhatósági közgyűlése egyhangú helyesléssel vette tudomásul a tervet, s megszavazta a főváros hozzájárulását és a szükséges területet 1972. év végéig átengedte a Közmunkatanács.

Az építkezések elé időközben azonban a háború okozta nehézségek gördültek.
Mint értesültünk, nem sikerül biztosítani előre a szükséges anyagokat, csak a földmunkák folytak az újpesti rakparton, ahol fúrásokat végeztek és megállapították, hogy kitűnő víz áll rendelkezésre. Látva a nehézségeket, a Közmunkatanács a fővárossal egyetértve elhatározta, hogy a hatalmas szabadtéri strandfürdő felépítését a háború utánra halasztja.

Az elhalasztáshoz hozzájárult az állandó légiveszély is,
ugyanis 10.000 személy részére a strandfürdőn nem lehetett volna megfelelő óvóhelyet biztosítani.