Budapesti német tudósitás a zsidókérdés magyarországi megoldásáról

Berlin, április 30.
A Transkontinent Press hirszolgálat budapesti tudósitója, Karl Wolf hosszabb helyzetképbe számol be a magyarországi helyzetről. Hangoztatja többek között, az uj magyar kormány a legfontosabb döntések után egyik legfőbb gondjának tekintette, hogy személyi tisztogatási akciót, hajtson végre. Ez ma a legmesszemenően a belügyi tárca területén haladt előre, ahol Jaross, Baky és Endre hármasa különös aktivitást fejt ki és semmiféle akadálytól nem riad vissza, ha gyors intézkedésre van szükség.

Kárpátalján a költöztetés során körülbelül kétszerannyi zsidót találtak, mint amennyi statisztikában szerepel. A kereskedelem tekintetében pedig egyedül Budapesten több mint 18. 000 tiszta zsidóüzlet volt. A tudósitó hangsulyozza, hogy a rendszabályok folyamatban vannak s az elmult héten a zsidó ügyvédek és az ugynevezett művészek és irók első csoportja volt kénytelen munkába állani a hadfelszerelési üzemekben.

Foglalkozik végül a tudósitás a zsidók áttelepitésének kérdésével, ami folyamatban van. Budapestre vonatkozólag azt az értesülését közli, hogy a kérdés átfogó megoldása során Budapest tekintetében külön döntést hoztak az illetékesek. Eszerint Budapesten nem alkotnak külön zsidónegyedet, hanem a zsidóságnak bizonyos utcasorokba és bizonyos háztömbökbe való összvonásával kivánják elérni a lakosság többi részétől való elkülönitést.