A semlegesek elleni szövetséges politika

Berlin, április 16.
(Német Távirati Iroda) A Nachtausgabe „Fenyegetések tisztázzák az arcvonalakat Európában” cimű cikkében foglalkozik a szövetségeseknek a semlegesekre gyakorolt ujabb nyomásával és többi közt a következőket irja:
Ezekben a napokban jobban mint bármikor kiderült, milyen brutális módon igyekeznek Anglia és az Egyesült Államok valamennyi semleges állam szuverenitásának megsemmisitésével elérni céljukat: a bolsevista-angol-amerikai parancsuralom megvalósitását.

Előbb fenyegető jegyzéket küldtek Svédországnak, Spanyolországnak, Portugáliának és Törökországnak, majd további imperialista lépéseket jelentenek be. Már felismerhető Anglia és az Egyesült Államok ideiglenes eljárásának eredménye a semlegesekkel szemben. Mint a svéd, spanyol, török, svájci és portugál lapok egyöntetű állásfoglalásából kiderül, a semlegesek között létrejött az összefogás azzal a céllal, hogy nem hagyják magukat megfélemlíteni az angol-amerikai nyomástól és nem tűrnek több zsarolást. E lapok egy része megállapitja hogy Hull a semlegesek ellen irányuló nyilatkozatával és a semleges országot kormányaihoz intézett jegyzékekkel az Egyesül Államok és ezzel Anglia politikai helyzetét sokkal kedvezőtlenebbé tette.

A semleges államoknak ebben az állásfoglalásában a következőket kell szem előtt tartani: Két hónappal ezelőtt a bolsevistáknak balkáni, északeurópai és a londoni lengyel menekült kormány ellen irányuló mesterkedései a semlegeseket ráébresztették arra, hogy Európa a bolsevizmus kiszolgáltatottja lesz, hacsak a német véderő és a német nép rendithetetlen ellenálló ereje meg nem menti Európát.

A semleges államok közvéleményének tehát fel kellett ismernie azt a Németországtól mindig hangsulyozott tényt, hogy az angol és az amerikai háborus uszitók csak arra törekszenek: kiirtani a bolsevizmus által az európai kulturát.

Hull husvétvasárnapi beszédében a semlegesekkel szemben támasztott követelések, amelyeknek most jegyzékekkel és a legerősebb politikai nyomással adnak nyomatékot, azt a célt szolgálják, hogy a szövetségeseket az Európa elleni angol-amerikai hadviselés zsoldosaivá tegyék, de ez a hadviselés, ha sikeres lenne, Európát kiszolgatáltatná a bolsevizmusnak. Hull beszéde, valamint az Egyesült Államoknak és Angliának semlegesekre gyakorolt nyomása ujabb lépés az európai arcvonal tisztázása terén. (MTI)