Amerikai folyóirat a szövetségesek olaszországi inváziós kisérletének sikertelenségéről

Berlin, április 2.
Stockholmból jelentik: A News Week cimű amerikai folyóirat megállapitja, hogy az egész olaszországi inváziós kaland ma a szövetségesek legnagyobb hadászati tévedésének bizonyult. Az olaszországi harc kedvezőtlen hatással volt a britek és az amerikaiak többi hadászati rendszabályára. Csak a németeknek volt belőle előnyük. A nettunói vállalkozás nem sikerült és csak tovább rontott a szövetségesek helyzetén.

A folyóiratnak ugyanebben a számában Fuller amerikai tábornok, aki ezidőszerint Eisenhower főhadiszállásán tartózkodik, különösen élesen birálja az Anzio melletti hidfő felállitását. Egész Európa szükségként azt kérdi ma, hogy ha az angolok és amerikaiak különös ellenállás nélkül meglepetésszerűen végbement partra szállás után semmit sem értek el Anzióban, mi következhet még be akkor, ha igazi második arcvonalat létesitenek? Ma tisztában kell lennünk azzal, hogy az olaszországi kaland már kezdettől fogva nem felelt meg a hadászatnak. Az amerikai tábornok nézete szerint nem lett volna szabad erre vállalkozni. (MTI)

Berlin, április 2.
Londonból jelentik: A londoni sajtó különféle megjegyzésekkel kiséri a szövetséges Cassino melletti sikertelenségét. Igy Rewsher Pál, a Daily Mail algiri tudósitója szerint arra a kérdésre, vajjon a Cassino melletti támadás sikertlen volt-e, feltétlenül igennel kell vaálszolni. Az erős légi bombázással nem támogatták a szárazföldi műveleteket, hanem akadályokat görditetek utjukba. Ezekkel a légi támadásokkal nem sikerült a németeket a Cassino melletti állásokat tartó csapatokat megingatni. A németek kitartottak és a bombázást követő szárazföldi műveleteket megállitották. (MTI)