Gyujtogató őrült

Tápiószentmiklósról írják: Október hónapjában történt, hogy Milosjak Ádám félkegyelmű szolga egymásután négy ízben gyujtotta föl Benedekfalvát.

Midőn elfogták, azt vallotta az eszelős ember, hogy a gazdája: Kiszely János portáját csak azért gyujtotta föl, hogy az Istennek áldozhasson. A többi három gyujtotatást pedig azért követte el, mert a falu lutheránusait így akarta elpusztítani: sőt hozzátette, hogy szülőfaluját: Konszkát, valamint Okolicsnót és Sztószházát is fölégette volna.

A rózsahegyi királyi törvényszék a gyujtogatót két hónapig vizsgálati fogságban tartotta s miután tébolya bebizonyult, a vizsgálóbíró szabadon bocsátotta. Gyorsan elterjedt a hír, hogy a gyujtogató kiszabadult, a mire Benedekfalu és Konszka községek lakossága elhatározta, hogy a gyujtogatót, mihelyt a község határába lép, agyonverik.

E fenyegetésre Joob Gyula liptószentmiklósi főszolgabíró az őrültet ismét elfogatta és elzáratta ugyan, de a vármegye rendelkezésére szabadon bocsátotta azzal, hogy az őrültek házába nem veszik föl. A gyujtogató tehát bizonytalan ideig a fogházban marad a vármegye költségén.