A színész legyen jó és művelt polgára korának- mondja a „rebellis” Jávor Pál

Rebellisnek mondja Bécs, Herczeg Ferenc történelmi drámájában Thököly Imrét, akit az a Jávor Pál elevenít meg, akit rebellisnek mondanak azok, akiknek nem tetszik, hogy ez a művész szókimondó és nem dől be minden koreszmének.

- Nem bizony- mondja Jávor Pál- nem veszek rész semmiféle mozgalomban, nem politizálok. Ehelyett művelem magam jó könyvvel és okos barátok társaságával. Csak a műveltség az, ami az embert visszatarthatja attól, hogy a tetszetős humbugnak ellenállhasson. A színész ne politizáljon, legyen korának példaszerűen jó és művelt polgára. Igenis, jó. Ezalatt pedig azt értem, hogy nem elég az, ha a színész ingyen lép fel a jótékonycélu hangversenyeken, legyen jó a dobogón kívül magánéletében is, enyhítse a könnyet, szóval, szívvel, pénzzel a maga módjához képest. Sohasem volt erre több szükség, mint a mai nehéz időkben, amikor sok kitűnő kollégám is, önhibáján kívül, bajba került.
Hiszem, hogy a Színész- kamara, amikor önkormányzatát visszakapja és vezetőségében- remélem- Uray Tivadar, Somlay Arthur, Abonyi Géza, Polló Imre és a hozzájuk hasonlók lesznek a hangadók, hivatása magaslatán fog állni és összes tagjainak jólétét szívén fogja viselni. És azt is remélem, hogy azok a kortársaim, akik hiúságból vagy megfontolatlanságból valamely téveszme szolgálatába álltak, rádöbbenek tévedésükre, még idején a helyes utra lépnek és ez esetben később egy nyugodtabb, higgadtabb korban, amikor magatartásunkat számon kérhetik, nem lesz okuk a szégyenkezésre…

(h.k.dr.)