A külföldön élő magyar képviselő

Korodi Lutz Lajos szász képviselő, kit a magyarság ellen folytatott izgatásért hosszabb fogságra és pénzbüntetésre ítéltek, már jó régen külföldre menekült.

Most azt írják Beszterczéről, hogy lemondott tanári állásáról, a melyet a brassói szász gimnáziumban elfoglalt. Lemondó levelében azt írja a többi közt, hogy állandó tartózkodó helyét külföldre tette át, s így kénytelen szolgálatától megválni. A mérsékeltebb szász körökben híre jár, hogy Korodi mandátumáról is le fog mondani.

Korodi Lajos már régen nem volna képviselő, ha ügyét tárgyalhatná a képviselőház, de egy esztendő alatt sem kerülhetett a megszökött képviselőnek ügye a képviselőház elé, az obstrukczió miatt. Ugyanis az a képviselő, ki három hónapig nem jelenik meg a Házban, a távolmaradásra pedig engedélyt nem kapott, fölszólítandó, hogy rövid határidő alatt foglalja el helyét, különben megszűnt képviselő lenni.

A Ház mentelmi bizottsága már hónapok előtt elintézte ezt az ügyet, kimondta, hogy Korodi felszólítandó a megjelenésre, de jelentése a Házban az obstrukczió miatt napirendre nem kerülhetett. Igy Korodi fölvétethette novemberben képviselői fizetését és valószínűleg februárban is fölvéteti.