Mach belügyminiszter a magyar-szlovák viszonyról

Pozsony, július 30.
A szlovák sajtókamara előkészítő ülésén Mach belügyminiszter és miniszterelnökhelyettes Szlovákia időszerű politikai kérdéseiről nyilatkozott a szlovák újságíróknak.

Megállapította, hogy a Hitler vezér és kancellár ellen intézett merénylet a szlovák közvéleményben megbotránkozást és felháborodást váltott ki. A keleti arcvonal közelsége miatt eddig körülbelül 800 lengyel és ukrán pap menekült Szlovákiába, akiket a keresztény állam szellemének megfelelően helyeztek el szerte az országban.

A közeledő arcvonalra való tekintettel Szlovákiában is megtettek minden szükséges óvintézkedést mind katonai, közbiztonsági, egészségügyi, mind közigazgatási téren. A totális háborúnak megfelelően szükség esetén biztositják minden munkaerőnek a termelésbe való bevonását. A Kelet-Szlovákia egyes vidékein felbukkant orosz nemzetiségű ejtőernyős partizánokat pedig minden esetben a legrövidebb időn belül ártalmatlanná tették. A valóságban inkább olyan egyénekről van szó a partizánok esetében, akik az igazságszolgáltatás elől menekülve az erdőkben bolyonganak addig, amíg el nem fogják őket.

Megállapototta a miniszterelnökhelyettes, hogy bizonyos híresztelésekkel ellentétben nincs szó a szlovák kormány átalakításáról. A miniszterelnök már hosszabb ideje betegszabadságon van, de augusztusban visszatér. Fontosabb ügyek miatt a zsidókérdés rendezését a háború utánra halasztották.

A szlovák-magyar viszonyról is nyilatkozott Mach belügyminiszter és miniszterelnökhelyettes. Kijelentette, hogy a közös veszedelem és a közös harc közelebb hozza egymáshoz a két népet és reményt nyújt arra, hogy a vitás vagy elintézetlen kérdéseket is az általános szempontoknak, de a szlovák és magyar kívánalmaknak megfelelően oldják meg.  Szlovák részről őszintén kívánják a baráti viszonyt a szomszédos Magyarországgal.

Végül Pozsony kiürítéséről tájékoztatta az újságírókat Mach miniszter. Közölte, hogy Pozsonyt a bombázás óta körülbelül 50. 000 ember hagyta el.