Mi lesz a telepités ügyével?

Tagadhatatlan, hogy Magyarországon sem kielégitő a föld népének gazdasági állapota.

A nagy közteher, különösen az egyre növekvő községi terhek alatt roskadozik nem egy vidéken a földmivelő osztály. Azért elismerést érdemel a földmivelési miniszter, ki fáradhatatlan buzgalommal ragad meg minden eszközt a gazdasági állapot emelésére. A lefolyt héten a telepitési ügyről folyt nagy szaktanácskozmány a földmivelési miniszteriumban.

Szükség van nálunk a telepitésre, mert a nép egy része, ha munkát, keresetet nem talál, elmegy Amerikába, vagy, a mi még rosszabb, felcsap szoczialistának.

Ennek a szomoru szétzüllésnek hathatós ellenszere volna a telepités, azért a törvényhozás 1894-ben külön törvényt alkotott a telepitésröl s három millió forintot rendelt egy telepitési alapra. De a tapasztalás azt mutatja, hogy azóta sem megy gyorsabban a telepités, mint előbb, mert hat év alatt összesen hét telepes község jött létre, vagyis annyi embert sem telepitettek le hét év alatt itthon, a mennyi egy év alatt kimegy Amerikába.

Azon tanácskoztak napokon át az összehivott tekintélyes gazdák, hogy mi módon lehetne jobban föllenditeni a telepitési ügyet; de hát alapjában ez is főleg pénzkérdés.

Hiába választják a legczélszerübb eljárást, ha az anyagi eszközök elégtelenek. Három millió forinttal nem sokra megyünk. Poroszországban kétszáz millió márkát szavaztak meg hasonló czélokra.