Külön illetmény jár a légó-szolgálat után az ipartelepeken

A hivatalos lap vasárnapi száma közli a minisztérium 2870/1944. számú rendeletét, amely szerint az I. vagy II. légoltalmi csoportba sorolt ipartelepek légoltalmi szervezetébe beosztott munkavállalóit az ebben a minőségben végzett tevékenységért külön térítés illeti meg. A légoltalmi parancsnoknak, parancsnokhelyettesnek, légó-előadónak, körzetparancsnoknak és körzetparancsnokhelyettesnek havi rendszeres külön illetmény jár, s ha fizetésük egyébként az évi 12.000 pengőt nem haladja meg, a heti rendszeres munkaidőn felül végzett légoltalmi tevékenységért külön térítés is. Az illetmények mértékét az szabja meg, hogy az ipartelep hány munkavállalót fogalakoztat.

Az előbb felsoroltakon felül
a légoltalmi szervezetbe beosztottaknak csak akkor jár külön térítés, ha a rendes heti munkaidőn felül végezek légoltalmi tevékenységet. Ha pedig ezt a tevékenységet riasztás alatt az óvóhelyen kívül végzi, akkor 30%-kal növelt külön térítés jár.

A minisztérium 2880/1944. számú, illetve a kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter 95.600/1944. számú rendelete
arról intézkedik, hogy a zsidók üzlethelyiségeinek hasznosítása körül Budapesten a külkereskedelmi hivatalt kel elsőfokú iparhatóságnak tekinteni.

A minisztérium 2800/1944. számú rendelete alapján ipari anyaggazdálkodási járulék terheli
a belföldi, kiviteli és behozatali forgalomban a következő anyagokat: vas- és fémanyagok, tüzelőanyagok, ásványolaj és termékei, különböző vegyészeti anyagok, mindenféle zsíradékok, bőr, cserző- és gumianyagok, a papírosnak úgyszólván minden fajtája (feldolgozva is), textilanyagok, építőanyagok és gyógyszeranyagok. A járulék mértéke fél és öt ezrelék között váltakozik. A járulékot csak egyszer kell leróni és a rendelet részletesen szabályozza, hogy milyen anyagnál kit terhel az.