Szolgálati szerződéssel kapják meg a vállalatok az elbocsátott és kiigényelt zsidó értelmiségi munkaerőket

A Budapesti Közlöny vasárnapi száma közli az értelmiségi kormánybiztos 189.821/1944. számú rendeletét, amely szerint azok a vállalatok, amelyek az 1540-es rendelet alapján elbocsátott zsidó értelmiségi alkalmazottaikat a kormánybiztostól igényelték és ezeket az alkalmazottakat honvédelmi munkaszolgálat alapján rendelkezésükre is bocsátották, ezeket szolgálati szerződés megkötésével fogadják alkalmazásba. Az alkalmazást három nap alatt a kormánybiztosnak be kell jelenteni.

A motalkó forgalmának szabályozásáról intézkedik a 96.000/1944. KKM. számú rendelet.
Eszerint a személygépjárműveknek egy liter hengerűrtartalom alatt havi 10, egy és két liter hengerűrtartalom között havi 15, két liter fölött havi 20 liter motalkó szolgáltatható ki. A motorkerékpár havi motalkóadagja egységesen 5 liter.

A magánhasználatú tehergépkocsi havi üzemadagja
az önsúlytól függően 20-25-35-50 liter. Az autótaxik és bérautók havi 60-80-100 liter motalkót kapnak, a hengerűrtartalomtól függően, a mentőautók személygépkocsira megállapított mennyiség négyszeresét, illetve a teherautóra megállapított mennyiség kétszeresét kapják, a MATEOSZ-teherkocsik havi 500 liter motalkóra jogosultak. A rendelet megszabja a kiszolgáltatható kenőolaj mérvét, kenőolajpótjegyet ad a kétütemű gépjárművek részére és megszabja azokat a feltételeket, amelyeknek a fennforgása esetén az illetékes minisztertől az üzemanyagmennyiség felemelését kérni lehet.

A 2940/1944. M. E. számú rendelet kiegészíti
a baleseti kártalanításra igényt adó foglalkozási betegségek jegyzékét.

Az ellenséges légi tevékenységgel kapcsolatos rendeleteket a sajtó hét közben már ismertette.
Itt csak arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a rendeletek értelmében a városokban és nagyobb községekben a tömegforgalmat lebonyolító helyeken és helyiségekben a felelős vezető köteles az üzemidő alatt állandó rádiókészültségi szolgálatot tartani. „Zavaró repülés” jelzése esetén az ilyen helyeket vagy helyiségeket ki kell üríteni, ha nincs 300 méteres körzetben megfelelő óvóhely. Ha óvóhely van, az üzem tovább folyhat, de a közönséggel a „Zavaró repülés”-t közölni kell. „Zavaró repülés” esetén egyébként szürkülettől napkeltéig a közúti villamosforgalmat meg kell szüntetni és az elsötétített helyiségeken kívül semmiféle fényforrást (például zseblámpa) nem szabad használni.

A pénzügyminiszter a 2138/1944. számú rendelettel
40 pengőben állapította meg az államszámviteltani államvizsga díját.