Harmadik lengyel kormány alakult

Stockholm, augusztus 20.
A Reuter-ügynökség közli a londoni lengyel távirati iroda egyik jelentését, amely szerint Varsóban nemzeti minisztertanács alakult. Ez a varsói ideiglenes kormány, amely a londoni lengyel emigráns-kormány helyettes miniszterelnökéből és három más miniszterből áll, különböző rendeleteket adott ki, amelyek jelentik a kormányhatóságok tevékenységének Varsóban való felvételét.

A zűrzavar tökéletes. Mikolajczky londoni emigráns-kormánya és a lengyel felszabadító bizottságnak a Kreml által hatalomhoz juttatott lublini kormánya mellett most tehát egy harmadik úgynevezett kormány működik Varsóban, amely egyébként német kézen van.  (TP)

Stockholm, augusztus 20.
A Times moszkvai levelezője azon igyekszik, hogy részletekbe menő fejtegetésekbe igazolja a Szovjetnek a balti államokban követett politikáját. A Times igazolási kísérlete újból jellemzi Nagy-Britannia politikai gyengeségét. Anglia nincs abban a helyzetben, hogy kötelezettségeit teljesítse és a Szovjettel szemben saját érdekeit érvényre juttassa. Sem a lengyeleknek adott ígéreteit nem tudja bevállalni, sem a balti államokban nem tudja biztosítani az Atlanti Charta alapelveinek megvalósítását. Hogy gyengeségét elpalástolja és magatartását igazolja, Anglia most arra törekszik, hogy Szovjet közigazgatási módszereit demokratikusnak és humánusnak állitsa be. (TP)