Szlovákia hűségnyilatkozata Németország mellett

Pozsony, augusztus 27.

(Német Távirati Iroda.) A szlovák kormány nevében Mach belügyminiszter szombat este kiáltványt intézett a szlovák néphez. A kiáltvány rámutat arra, hogy Szlovákia ellenségei meg akarják zavarni az állam rendjét és békéjét és ezért ejtőernyőket is ledobnak, akik most azon fáradoznak, hogy a szlovák népet hamis útra tereljék. A szlovák kormány azonban ugyanúgy, mint az államelnök és az egész szlovák nép el van szánba arra, hogy szembeszáll ezekkel az üzelmekkel. A szlovák nép nem fogja tűrni, hogy mint ellenséges országokban, elhurcoljanak tisztességes embereket, kifosszanak plébániákat, majorokat, parasztokat. A szlovák népet soha semmi se bírhatja rá, hogy elárulja barátját és szövetségesét, a német népet: az ellenség minden törekvésével szemben hűen és becsülettel kitart oldalán.

A szlovák lapok szombati számában egyforma szövegű cikk jelent meg, amely egyebek között ezeket mondja: Ma a végső erőfeszítésekről van szó, amelyek közepette a szlovák nemzeteknek is bizonyságát kell szolgálatatnia, hogy fenn akar maradni, avagy erő híjján romlásnak néz elébe. Éppen abban a pillanatban,  amikor a háború tetőpontjához közeledik, egy nemzetnek nem szabad türelmét elvesztenie. A szlovák köztársaság kormánya ezért elhatározta, hogy az állami gépezetben a munkaerők számát a minimumra csökkenti, és ezeket az erőket szabaddá teszi a hadsereg számára. Ugyanez történik majd a közgazdaságban is. Mától kezdve - mondja a cikk egy másik helyén - a szlovák rend és a szlovák államiság legfontosabb ügye a katonai vezetés. Felesleges a nemzetvédelmi minisztériumban felmentést kérni, mert felmenteni senkit sem fognak. Minden harcképes embernek teljesítenie kell most kötelességét az állam és a nemzet iránt. (MTL)

A cseh- morva védnökségi kormány felhívása
Párga, augusztus 27.
(Német Távirati Iroda.) A cseh- és morvaországi városok ellen intézett legutóbbi angol-amerikai légitámadások alkalmából a védnökségi kormány a következő felhivást intézte a cseh néphez:
„Cseh nép!! Röviddel ezelőtt a védnökség kormánya és vele együtt az egész cseh nép mély megrendüléssel kíséri utolsó útjára a Pardubitz város ellen intézett légitámadás áldozatait. Az elmúlt napokban ezt a várost légitámadás alkalmával újból megtámadták és egyidejűleg szép hazánkban Brünn környékét és néhány más helységet találtak el ellenséges bombák. Többszáz ártatlan ember vesztette életét. A sebesültek száma még nagyobb.

A cseh nép újból meggyőződhetett, hogy ez a háború még a békés városokat sem kíméli meg. A Német Birodalom ellenségei úgy látszik, ily módon akarják a hű cseh népet megingatni, amely elnöke mögött áll és lelkiismeretesen végzi kötelességét a Birodalommal szemben, amely hatalmas küzdelmet folytat az új Európáért. A védnökség kormánya mélye fájlalja az ellenséges légitámadások áldozatait. Mély felháborodással tapasztalja ezt a harcmodort, amely a békés cseh lakosságot sújtja azzal a mély meggyőződéssel, hogy az ellenséges légitámadások a cseh népet még szorosabban fogják elnökükhöz, Hácha Emil dr.-hoz fűzni". (MTI)