Szovjet-japán vagy szovjet-amerikai háború

Tokió, augusztus 6.
A Tenno kihallgatásán fogadta Koiso miniszterelnököt, aki beszámolt a minisztertanácsnak arról az elhatározásáról, hogy legfelsőbb haditanácsot létesít a kormány és a katonai tényezők munkájának összehangolására. A miniszterelnök a Tennonál tett látogatás után kijelentette, hogy mindent megtesz a hatóságok és a katonaság összes erejének megfeszítésével a háború eredményes befejezésére. A japán minisztertanácsa egyébként elhatározta az egész japán lakosság felfegyverzését.

Takamuro Oki altengernagy, aki helyettes haditengerészeti miniszteri állásáról lemondott, a japán haditengerészet vezérkarának tagja lett. A haditengerészeti akadémia igazgatójává ugyanakkor Okochi altengernagyot nevezték ki, aki eddig a kínai vizeken működő japán flotta vezérkari főnöke volt. (NST)

London, augusztus 6.
Curtin ausztráliai miniszterelnök Melbourneben tartott beszédében többek között kijelentette, hogy Németország leküzdése után nem lehet az USA, Anglia és a Szovjet összes csapatait Japán ellen felvonultatni, mert a szállitások lebonyolitására nincs a világon elegedő hajó. Egy közbeszólásra válaszolva Curtin kijelentette, hogy a Szovjet még nem állá háborúban Japánnak, majd hosszabb szünet után válaszához nyomatékosan fűzte hozzá: „még nem”. (NST)