Rövidek

Finnország lelkesen üdvözli új elnökét: Mannerheim tábornagyot
Helsinki, augusztus 6.
A finn közvélemény nagy örömmel és megnyugvással fogadta Mannerheim tábornagy köztársasági elnökké történt kinevezését. Az országban mindenütt tapasztalni lehet a nemzet függetlenségébe és jövőjébe vetett hit módfeletti megerősödését. Ryti volt államelnök búcsúztatása után a finn alkotmány értelmében a Linkomies-kormány tárcáit az új köztársasági elnök rendelkezésére bocsátotta. Mannerheim tábornagy pedig felkérte a kormányt az ügyek további vitelére az új kormány megalakításáig. Az új kormány összetételéről most folynak a tanácskozások Mannerheim elnök szempontjának megfelelően.

Mikolajczyk Moszkvában területi engedményekre kényszerült
Stockholm, augusztus 6.
Mikolajczyk emigráns lengyel miniszterelnök Moszkvában kijelentette, hogy Lengyelország és a Szovjetunió között elkerülhetetlennek tart ,,bizonyos határmódosításokat.” Úgy tudják, hogy Mikolajczky kényszer hatása alatt nyilatkozott így, mert Moszkva érintkezésbe lépett a Moszkvában létesített lengyel felszabadító bizottsággal. (TP.)

A német-török diplomáciai kapcsolatok megszakadása
Berlin, augusztus 6.
A német-török diplomáciai kapcsolatok megszakításáról nem a moszkvai rádió, sem a szovjet sajtó nem nyilatkozik. A Wilhelmstrassén ezt a hallgatást gyanúsnak ítélték. Berlin nézete szerint a Szovjet támaszpontokat követel Törökországtól és főleg a Dadranellákban követel jogokat. Hivatalos német helyen arról nem nyilatkoznak, vajon az angolszászok is követeltek-e támaszpontokat Törökországtól. (NST)

Honvédeink előretolták az arcvonalat a Tatár-hágától északnyugatra
Budapest, augusztus 13.
A Kárpátok előterében Sanoktól nyugatra a bolsevisták ismét nagy erőket vonultattak fel, hogy általában déli és délnyugati irányban behatoljanak a Kárpátok előterébe. A magyar honvédek szétverték a bolsevistáknak a Tatár-hágó ellen intézett támadásait. A hágótól északnyugatra a honvédeknek meglepetésszerű támadással sikerült egy fontos bolsevista magaslati állást megszerezniük s az arcvonalat néhány kilométerrel előbbretolniok. (MTI.)

A szerbiai harcok
Belgrád, augusztus 27.
A német és szövetséges csapatok meghiúsították a kommunisták Szerbia elleni támadását. A német hadvezetés számszerűen kisebb csapatokkal is visszaverte a déli arcvonalív közepén a bandák támadását. Veszteséget szenvedtek a kommunisták Horvátország nyugati részében is, s ugyanígy a dalmát partvidéken. Szlovénia közepén, Bedovao városánál. (MTI)

Mihajlovicsot megfosztották állásától
London, augusztus 27.
A Nemzetközi Sajtó Tudósító jelenti: Péter jugoszláv exkirály szombaton rendeletet adott ki, amelyben megfosztja Draga Mihajlovics tábornokot, a szerb nacionalista partizánok vezérét állásától. Mihajlovics három éven át volt a délszláv emigráns kormány hadügyminiszere. A Szubasics-kormány ezzel a királyi rendelettel azt akarta közölni, hogy a Mihajlovics tábornok vezetése alatt álló eddigi ,,főparancsnokság” megszűnt, amivel jog szerint is kifejezésre juttatta az exkirály és Tito egy héttel ezelőtt kötött szövetséget.

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
Varsó előtt megsemmisült a körülzárt 3. szovjet páncélos hadtest. – Megszilárdult a német ellenállás a keleti arcvonal egész hosszában. – Német ellenintézkedések az inváziós harctéren. – Elhatározták London fokozott ütemű kiürítését. – A Baltikum helyzete megszilárdult az új arcvonalon.

2. hét
Bonomi le akar mondani és szeretne békét kötni az angolokkal. – A keleti arcvonal helyzete általánosan megszilárdult. – Heves harcok a lett arcvonalon. – A finnek újabb szovjet zászlóaljakat semmisítettek meg. – A Duce harcoló csapataihoz az északolaszországi arcvonalra ment. – A németek visszaverték a szovjet támadásait a Pruth forrásvidéke és a Visztula nagy kanyarulata között.

3. hét

Fokozott német és angolszász légi tevékenység egész Európa fölött. – A V. 1 eltalált egy angol hadifelszerelési gyárat. – Toulon felé igyekeznek előnyomulni az inváziós csapatok. – Varsótól északkeletre új nagy orosz támadás indul. – Újabb négyhatalmi konferenciát készítenek elő Washingtonban. – Az USA szigeteket akar átvenni Kosztarikától.

4. hét
Elkeseredett utcai harcok Páris külső kerületeiben. – Súlyos harcok a Szajna-völgyben. – Toulonban és Marseillesben folytatják hősies küzdelmüket a német véderők. – Körülzártak egy szovjet harccsoportot a Duna-deltánál. – Heves tengeri csata a holland partvidék előtt. – Varsótól északkeletre újabb súlypont alakult ki a keleti arcvonalon.