Német vélemény Eden beszédéről és Roosevelt nyolc pontjáról

Berlin, október 1.
Eden és Churchill beszéde között a Wilhelmstrasse szóvivője érdekes különbséget állapított meg abban, hogy Churchill kijelentése szerint a fődolog a háború megnyerése, míg Eden úgy vélte, hogy a külpolitikai kérdések idővel mindig súlyosabbakká válnak. A súlyos külpolitikai problémák közé tartozik, a német szóvivő nézete szerint. Jugoszlávia problémája is. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy néhány nappal ezelőtt az angolok azt jelentették, hogy Albániában partraszálltak. Ezeket a jelentéseket sohasem erősítették meg. Szerbiából olyan hirek érkeztek Berlinbe, hogy német részről semmiféle nagyobb partraszállást nem vettek észre. Az angolok, amidőn az albániai partraszállásról adtak hírt, nem mondották, hogy emiatt előzőleg Titoval összeköttetésbe léptek volna.

A Szovjet azonnali válasza erre az volt, hogy másnap közölték, hogy Tito a szovjet csapatoknak belegyezését adta a Jugoszláviába való bevonuláshoz. Még egy nappal később Tito arról panaszkodott, hogy túl kevés fegyvert kapott az angoloktól. A Wilhelmstrasse szóvivőjének nézete szerint igen érdekes jelenség, hogy Tito éppen most a sértettet játssza az angolokkal szemben.

Eden beszédében egyébként a Wilhelmstrassén nagy figyelmet keltett, hogy az angol külügyminiszter egy erre vonatkozó kérdésre kijelentette, hogy Nagybritannia nyugateurópai szomszédai számára az a legjobb, ha Nagybritannia velük a legszorosabb kapcsolatban áll. Ha mi használnánk ilyen kifejezést, akkor Eden azt mondaná az alsóházban, hogy a németek annektálni akarják Hollandiát és Belgiumot. (NST)


Berlin, október 1.

A szombateseti berlini lapok Rooseveltnek a pénteki sajtóértekezleten közölt nyolc pontjában további bizonyítékot látnak arranézve, hogy az ellenséges hatalmak Németországot legyőzetése esetén meg akarják semmisíteni. Ezek a megsemmisítő tervek, amelyek néhány nappal ezelőtt már Morgenthau amerikai pénzügyminiszter javaslatában is kifejeződtek, Roosevelt fejtegetéseiben is megnyilvánulnak, amelyek célja, - mint a Nachtausgabe írja - „a németek örök lebéklyózása”.

Ugyanakkor rámutatnak a berlini esti lapok arra, hogy pénteken Eden angol külügyminiszter is azt kívánta az alsóházban, hogy Németországra megsemmisítő békediktátumot kényszerítsenek rá. „Nem véletlen  - írja az Angriff -, hogy ezek a nyilatkozatok egyszerre hangzottak el Washingtonban és Londonban". (NST)