Kunder Antal megszemlélte Debrencen bombázott részeit

Debrecen, június 4.

A támadó ellenséges gépek három hullámban érkeztek Debrecen fölé és közel 80 bombázógép nagytömegű bombát dobott le lakott városrészekre és munkásházakra.

A támadás közel két óra hosszáig tartott és a polgári lakosság súlyos veszteségeket szenvedett.

A mentési munka a városban vasárnap szakadatlanul folyt és az életmentésben buzgó munkát végeztek a honvédek és a német katonai alakulatok is. Vasárnap délelőttig a halálos áldozatok száma 319-re emelkedett.

Szombaton déltájt egyébként nagyobb kísérettel megszemlélte a bombázott városrészeket Kunder Antal kereskedelemügyi miniszter. A város német parancsnokló altábornagya pedig Kölcsey Sándor dr. polgármesternek meleghangú levélben fejezte ki igaz együttérzését a várost ért súlyos bombatámadás alkalmából.

Kolozsvár, június 4.


A pénteki terrortámadás után a sebesülteket azonnal bekötözték és klinikára szállították, ahol pedig a leomló törmelékek elzárták az óvóhelyeket, megkezdték az óvóhelyen rekedt emberek kimentését. A bombázás súlyos veszteségeket okozott.

A halottak száma eddig 250. Ennek a számnak további emelkedésére lehet számítani. A sebesültem száma ennek többszöröse. Az épületekben okozott kár is nagy.
A légitámadás a város lakosságából óriási felháborodást váltott ki. Vargha Lajos dr. Kolozsvár város főispánja és Vásárhelyi László dr. polgármester bejárták a bombasújtotta lakónegyedeket és személyesen irányították a mentési és segélynyújtási munkálatokat.

Dr. Vargha Lajos főispán, a hatósági intézkedésekkor a következőket mondotta:
A támadás után nyomban intézkedtünk és már pénteken délben 5- 5000 ingyen ebéd állott a károsultak és hajléktalanok rendelkezésére.
A károsultak háromnapi élelmezéséről a város gondoskodik. Ugyanakkor gondoskodtunk arról is, hogy minden hajléktalanná vált bombakárosult megfelelő lakásokhoz jusson. Felnyittatjuk a még nem leltározott zsidó lakásokat. Az országos gyűjtési akció mellett Kolozsváron külön segélyezési mozgalmat indítottunk, amelyre már a péntek esti órákban nagyösszegű pénzajánlás érkezett.

Pénteken este Kolozsvárra érkezett vitéz dr. Ricsói Uhlarik Béla, a hadműveleti terület kormánybiztosa.

Megérkezése után Vargha Lajos dr. főispán és Vásárhelyi László dr. polgármester társaságában megtekintette a bombasújtott lakónegyedeket. A főispánnal és polgármesterrel hosszas megbeszélést folytatott a bombakárosultak segítségéről.
A halottak agnoszkálása szombaton reggel 9 órakor kezdődött meg a bonctani intézetben, termelésük pedig hétfőn délután 4, illetve 5 órakor lesz a házsongárdi és a Köváry- telep temetőjében. (MTI)