Nemzetközi atlétika a szigeten

A nemzetközi viadaloktól egészen elszokott budapesti közönség nagy örömmel vonult ki vasárnap délután a Szigetre, hogy tanúja legyen egy „sportcsemegének”. Jóval négy előtt már igen sok érdeklődő szorongott a lelátón, de dacolva a tűző nappal, a szemben levő oldalnak is volt közönsége.

A felhők is láthatták a nem mindennapi eseményt s azzal igyekeztek a rendezőség segítségére lenni, hogy jótékonyan elfüggönyözték a teljes nyári hőséget sugárzó napkorongot. Sajnos, így is rekkenő volt a meleg s a versenyzők eredményein igen megérződött.

A pályán Nisángyi Ottó dr., az OSK vezetője és Vangel Gyula, a MASz elnöke fogadja az érkező horvát vezetőt. Már mindenki a helyén van, az idő is előrehalad, de a csapatok még késnek. Megtudjuk azt is, miért? A horvátok útközben elvesztették mezeiket.

Hamar elterjed ennek híre s egy pestvidéki drukker ezt jó jelnek veszi s biztatóan kiáltja le a pályára: Adjatok nekik ruhát! Hamarosan kerítenek is, mezt s a MAC ruhatárából felöltöztetett horvátok pattogó induló hangjai mellett felvonulnak a pestvidékiekkel a pályára.

Kerék János, a pestvidékiek vezetője üdvözli a vendégeket. Plechaty dr. horvát és magyar nyelven válaszol, majd a zászlócsere és csatakiáltások után elkezdődik a nemes vetélkedés.

A legnagyobb hős Marosi (Pestvidék) volt, ki fájós lábbal, színei becsületét megvédve, elsőnek került ki 800 m-en 1:54.9 jó idővel.

A közönség igen bízott Pestvidék győzelmében s ezért érthető volt a kezdeti sikerek miatt az aggodalom. A horvátok egymásután nyerték a 110 m gátat, 100 métert, súlylökést, a 400 m gátat és 1500 m síkfutást. Már 27:17 arányban vezettek a zágrábi fiúk, mikor egymásután jelentette be a mikrofon a magyar győzelmeket

A délután legpechesebb embere kétségtelenül a kis Zsitvay (Pestvidék) volt, ki 350-es rúdugrásával biztosította ugyan az elsőséget, de a 370-es kísérlete a negyedik ugrásra sikerült. De így is megérdemelten nagy tapsot kapott.

Szép reményekre számíthat Szegedi (Pestvidék) is, ki az izzadtságtól csuromvizesen hatalmas fölénnyel, 15:21-es idő alatt győzte le ellenfeleit az 5000 m-en. Végeredményben 86:75 arányban győztesen kerültek le a pályáról Pestvidék atlétát.

A pályának volt még egy kedvence, egy kendermagos rántani való csirke személyében, ki hogyan, hogy nem, nem törődve a nemzetközi verseny komolyságával, békésen csipegette a MAC-pálya üde zöld gyepét. Egy jó ideig láttuk hol itt, hol ott aztán mintha elvágták volna... Eltűnt. Állítólag az egyik pestvidéki drukker rántott csirkét vacsorázott uborkasalátával.