Elkészült az Aladár-lista

Ismeretesek az illetékeseknek az elmúlt hónapokban ismételten elhangzott felszólításai, amelyek egyrészt a vállalatokat, másrészt a közvetlenül érdekelteket arra hívták fel, hogy a vállalatok élére vagy azok igazgatóságaiba illetéktelenül, szakértelem és gyakorlat nélkül bekerült vezetők kapcsolódjanak ki a gazdasági tevékenységből.

Az úgynevezett Aladárokról volt szó ezekben a felhívásokban,
akik a gazdasági életből az ismert rendelkezések folytán kikapcsolódott vezetők helyeit csupán numerikusan töltötték be, anélkül, hogy bekapcsolódásuk egyben szakszerű vezetést és irányítást biztosíthatott volna a kérdéses vállalatoknak.

Miután az ismételt felszólításoknak kevés foganatuk volt, az illetékes hatóság néhány héttel ezelőtt felhívta a vállalatokat:

jelentsék be összes igazgatósági tagjaikat, továbbá minden olyan főtisztviselőjüket, akiknek a vállaltnál bármilyen címen 24.000 pengőnél nagyobb évi járandósága van. Az illetékes szerv a feladat lebonyolításánál modern, az amerikai üzleti életben használatos rendszert alkalmazott: kettős, perforált levelezőlapokat küldött ki, amelyeknek egyik oldalán a rendelkezés volt olvasható, másik lapján viszont a vállalatoknak kellett kitöltve visszaküldeniök. A megfelelő rovatokba benevezett nevek mellett azután az illetékes szerv vagy a kívánatos” vagy a „nem kívánatos” szöveget húzza át s lebélyegezve visszaküldi ilyenformán közölt döntését a vállalatnak.

A magyarországi vezető ipari és kereskedelmi vállalatok
bizony megértéssel fogadták a rendelkezést, hiszen sok esetben koráábbi elképzelések alapján történt meghívások ma már súlyos terheitől szabadulnak meg a szakértelmet nélkülöző vezetők kikapcsolásával. Annál nagyobb izgalmat váltott ki azonban a rendelkezés maguknak az úgynevezett Aladároknak a körében, akik közül nem egy 15-20 vezető és szépen honorált igazgatóságot is betöltött, sok esetben ugyanaz a személy az illatszerszakmától a vas- és textilszakmán keresztül a bankszakmáig, ami voltaképen már önmagában is kizárja a megfelelő szakértelmet.

Beavatott helyről származó értesülés szerint
körülbelül hetven közismert igazgatósági tag került az első menetben a nemkívánatosak közé, hetven olyan személy, amely mögött sokszáz igazgatósági tagság és többmillió pengő tantiem és illetmény, ugyanakkor azonban a legcsekélyebb szakértelem rejlik. Az illetékesek és a vállalatok ugyanakkor a legkirívóbb Aladároknak a gazdasági életből való eltűntével arra készülnek, hogy akár a közélet vagy a társadalmi élet köreiből meghívott ilyen laikusok helyett eddigi vezető vagy a munka oldalán kiérdemesült főtisztviselőkkel s lehetőleg saját vállalatuk szakembereivel töltsék be a megüresedő helyeket, aminek megvalósítása kétségkívül üdvös hatásokkal jár a magyar termelésre, úgy gazdasági, mint erkölcsi tekintetben.