Sok elhullott állat húsa kerül forgalomba a feketepiacon

A székesfővárosban éppen úgy, mint egész Pest vármegyében, a közellátást intéző hatóságok egyik legnehezebb feladata a kellő húsmennyiség biztosítása.
A főváros lakossága mindig nagy húsfogyasztó volt és most a húsellátásban mutatkozó hiányokat önellátásra való berendezkedéssel igyekszik pótolni. Villákban, bérpalotákban sűrűn látni az udvarokban tyúkokat,kacsákat, nyulakat, de – különösen a külső városrészekben – nem ritka látvány a kecske és bárány sem, sőt egyes helyeken teheneket is tartanak és úgynevezett aszfalt-tehenészeteket rendeznek be. Ezekből az állatokból igen sok forgalomba került, komoly gondot okozva a közélelmezési ügyosztálynak.


A polgármester érintkezésbe lépett a zsidó vagyonokat ellenőrző hatóságokkal


A levágott állatok húsa ugyanis minden ellenőrzés nélkül jut el a fogyasztókhoz,
anélkül, hogy azt állatorvos megvizsgálta volna. Gyakorló állatorvosokban nagy hiány mutatkozik a fővárosban. Az orvosok nagy része katonai szolgálatot teljesít, a zsidó állatorvosokat eltiltották a gyakorlattól, a főváros szolgálatában álló orvosok pedig nem folytathatnak magánprakszist. Mindez az állategészségügy leromlására vezet, mert amíg békében csak a főváros szolgálatában 83 állatorvos végezte az ellenőrzést a közvágóhidakon, vásárcsarnokokban és piacokon, addig ezt a szolgálatot ma csak 48 orvos látja el, alig több, mint a békebeli állatorvos-létszám fele.

A helyzet javulására alig van remény,
mert például a legutóbb meghirdetett 8 fővárosi állatorvosi állásra egyetlen pályázó sem akadt. A főváros polgármestere éppen ezért már feliratban kérte a kormánytól, hogy a közszolgálatban álló állatorvosoknak átmenetileg engedjék meg a magángyakorlat folytatását, de a feliratra válasz még nem érkezett.

A közönség érdekei kívánják meg az intenzívebb ellenőrzést,
mert a fővárosi és vidéki batyuzók és feketeárusok a hatósági húsvizsgálatot megkerülve, igen gyakran elhullott állatok húsát is eladják és így előfordul, hogy fertőzött hús kerül a fogyasztókhoz, ami nem közömbös, amikor legutóbb is pestis pusztította a baromfiállományt. Nyers állapotban alig érzi a laikus a hús fertőzöttségét, de megfőzve vagy sütve már kiütközik annak kellemetlen íze.

Sok haszonállat pusztult el a zsidók összeköltöztetésével kapcsolatban is,
mert a kiürített zsidó lakásokban és villákban gondozás és takarmányozás nélkül maradtak. A polgármester az így elhagyott állatok gondozásáról sürgősen intézkedett és érintkezésbe lépett a zsidó vagyonok ellenőrzésére hivatott hatóságokkal, ezeknek a haszonállatoknak értékesítése és a közellátásban való felhasználása ügyében, nehogy a zsidók tulajdonában volt állatok is már elhullottan kerüljenek zugforgalomba.

A feketepiac letörésére közegészségügyi szempontból is
még nagyobb súlyt helyez a jövőben a polgármester, s a vámoknál és a fővárosba vezető útvonalakon történő erőteljesebb ellenőrzésbe minden rendelkezésre álló hatósági szervet bevonnak. A főváros ebben a munkában együtt működik a vármegyével, ahol a főispán és alispán is szigorú utasításokat adtak az alájuk rendelt hatóságoknak a feketézés minden eszközzel való megakadályozására.