A hadtestparancsnokság igénybe veszi a kerékpárokat is

A budapesti hadtestparancsnokság elrendelte a budapesti kerülethez tartozó gépjárműveknek szeptember 27-én való előállítását.
A jelentkezésnek reggel 7 és délután 5 óra között kell megtörténnie éspedig az Andrássy-laktanyában (Hungária-körút 9.) az Opel Kadett, az Opel Olympia és DKW gyármányú személygépkocsik, a Városligetben a Műcsarnok mögött, az 1.7 és 2.3 literes Mercedes gyártmányú személygépkocsik, a Bulyovszky-utca 26. szám alatt a szóló motorkerékpárok, a Ferenc József lovassági laktanyában (Kerepesi-út 49.) pedig az oldalkocsis motorkerékpárok tulajdonosai kötelesek jelentkezni, járművükkel együtt. A gépjármű forgalmi könyvét is el kell vinni.

Az előállítási kötelezettség alól mentesek
a kereskedelem- és közlekedésügyi minisztérium által közuti forgalomban meghagyott gépjárművek, az orvosok járművei, a minisztériumok részére futárszolgálatra kijelölt gépjárművek és a 198 köbcentimétermél kisebb hengerűrtartalmú motorkerékpárok.

A Budapesti Közlöny vasárnapi száma közli
a belügyminiszter 870-1944. számú rendeletét, amelynek alapján a kiürítéssel kapcsolatban igénybe veszik ideiglenes használatra a kerékpárokat. Elsősorban a női kerékpárokat veszik igénybe, a férfikerékpárok közül pedig csak azokat, amelyeket a honvédség részére előre nem jelöltek ki. A kerékpár használatáért a rendes honvédségi térítés jár és minden megkezdett nap egész napnak számít.

A minisztérium másik rendeletében engedélyhez köti
a must besűrítését, a kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter felügyelete alá rendeli az árkormánybiztost, egy harmadik rendelettel pedig a mezőgazdaságban a háború következtében ügyeik ellátásában akadályozott személyek gazdasága részére gondviselő gazdaságvezető rendelhető ki.

Az iparügyi miniszter rendeletet adott ki
a bánya- és kohóüzemekben alkalmazott felvigyázók és munkások szolgálati rendtartásáról. A rendtartás részletesen szabályozza az ilyen személyzet felvételét, betegség- és balesetbiztosítását, szabadságát és a szolgálati viszony felbontását, valamint a felvigyázók kötelességeit, fizetését, munkaidejét, előléptetését, áthelyezését és szolgálati lakásának kérdéseit.

Az iparügyi miniszter módosította
az olajosmagvak beszolgáltatásáról és feldolgozásáról szóló régebbi rendeleteket, a közellátási miniszter pedig az olajosmagvak vásárlását szabályozta oly módon, hogy azok, akik a háztartás zsírszükségletének fedezésére olajat kívánnak felhasználni, az elöljáróságtól személyenként 50 kg napraforgómag, vagy 40 kg tökmag vásárlására kaphatnak engedélyt.

A pénzügyminiszter a cukorrépa árát állapította meg újólag
és új bélyeges ügyvédi meghatalmazás-nyomtatványt rendszeresített.