A főváros helyreállítási és óvóhelyépítési munkája

A bombatámadások következtében teljesen rombadőlt, vagy erősen megrongálódott épületek helyreállítására csak a háború után kerülhet sor, a könnyebben sérült házak rendbehozatalának munkája azonban már megkezdődött.
A háborús munkaerőhiány miatt ez a munka, sajnos, nem halad elég gyors ütemben, annak ellenére, hogy rövidesen beköszönt a hűvös téli időjárás. A főváros a munkából szintén kiveszi a részét és külön helyreállítási szervezetet állított fel minden kerületi elöljáróságon, ahol a kerületi mérnökök a lehető leggyorsabban intézik el az anyagigénylési és egyéb kérelmeket. Az igényeket az elöljáróságokon annál inkább ki tudják elégíteni, mert a főváros megfelelő mennyiségű üveget, cserepet és egyéb építési anyagot biztosított. A baj az, hogy a kibombázottak egyrésze ahelyett, hogy résztvenne a helyreállítási munkálatokban, minden segítséget és támogatást a hatóságoktól kér.

Szép példával járnak elöl a perifériák bombasújtotta lakói,
akik máris nekiláttak a munkának és a kerületi elöljáróságoktól kiutalt anyagokkal még a téli időjárás beköszöntése előtt igyekeznek lakhatóvá tenni házaikat. Ezt a példát követni kell, mert a hatóságok a háborús okok miatt képtelenek minden igényt kielégíteni, főleg megfelelő szakmunkást nem tudnak a bombakárosultak rendelkezésére bocsátani.

A főváros városrendezési és magánépítési ügyosztálya felfokozott munkával dolgozik
és nemcsak a bombatámadások következtében megsérült házak helyreállítására nyújt segítséget, hanem gyors ütemben halad az ügyosztály irányítása mellett az óvóhelyek korszerűsítése is. A mult hónapban a légitámadások által sérült 370 ház hatósági helyreállítását készítette elő az ügyosztály,a mely 280 bombázott házat mutatott be a miniszterközi bizottságnak és 63 helyreállítási kérvényt intézett el. Egyébként újabb problémák merültek fel a bombatámadások következtében, ezért az ügyosztály a kormányhatóságok elé legutóbb külön javaslatokat terjesztett.

Az óvóhelyek korszerűsítése a lehető leggyorsabb ütemben halad.

A főváros sürgeti a munka elvégzését, amit bizonyít az, hogy egy év alatt a városházán több mint 12.000 óvóhely-korszerűsítési határozatot adtak ki. Ezenkívül 278 házcsoport óvóhelyépítési kérelmet intéztek el. Megkezdték a zsidó házakban levő óvóhelyek korszerűsítését is és ezzel kapcsolatban a főváros 1000 esetben tett zárgondnok kijelölésére javaslatot a pénzügyigazgatóságnak, a javaslatokra a pénzügyigazgatóság azonban eddig mindössze csak két esetben nevezett ki zárgondnokot.