Miért lett öngyilkos gróf Salm Lajos?

Elegáns dámák és urak, a fővárosi sportvilág több ismert személyisége gyűlt össze pénteken délután az út köztemető egyik ravatalozója előtt hogy utolsó útjára kísérjék a tragikus végű gróf Salm Lajost, a pesti előkelő társaságok népszerű Ludi-ját, aki néhány nappal ezelőtt eldobta magától az életét. Mint ismeretes, az 59 éves arisztokrata hétfőn délután a Duna- palota- szálló tetőteraszáról a Duna- korzóra vetette magát és szörnyet halt.

Gróf Salm Lajos nemcsak a főváros előkelő köreinek volt ismert, alakja, külföldön.Bécsben is jól ismerték a daliás megjelenésű grófot, aki a világháborút mind dragonyos tiszt küzdötte végig. Hosszú ideig Bécsben élt, ahol annakidején sokat beszéltek a Jockey- klubban vívott kártyacsatáiról, amelyek a gróf birtokának nagyrészét felemésztették.

A háboru utáni években a kitűnő megjelenésű, csaknem két méter magas Salm gróf filmszínész is volt. Bécsben jó barátságban volt a Sascha – filmgyár tulajdonosával. Alexander Kolowrat gróffal, akinek egyik filmrendezője Kertész Mihály volt. Ő fedezte fel a film számára Salm grófot, aki három filmben is szerepelt Kertész Mihály feleségével. Lusy Doraine- nal az akkoriban híres filmszínésznővel.

Salm gróf ebben az időben nősült meg, felesége a dúsgazdag amerikai Milicent Rogers volt, akitől azonban elvált. A házasságból fiú származott, aki jelenleg Amerikában él.

A nyughatatlan vérű Salm Ludi évekkel ezelőtt Budapestre tette át székhelyét.

Kitűnő teniszjátékos volt, még az elmult hónapokban is áldozott ennek a sportnak a kitűnő erőben lévő egykori grófi teniszbajnok. Jövedelme az utóbbi időben megcsappant. Salm gróf most már borokkal kereskedett és sikerült is előteremtenie azt az összeget, amely megélhetéséhez kellett. Budapest mondén helyeinek állandó látogatója volt a barátságos modorú, mindig rendkívül elegáns gróf Salm Lajos, aki egyáltalán nem látszott, hogy már csaknem hatvan éves.

A Dunapalotában lakott hosszabb ideje, a legutóbbi napokban a II. emeleti 217. számú szobát bérelte. A derűs és jókedvű grófon az elmult hetekben levertség mutatkozott.(h.ö.)