Csavargók és közveszélyes munkakerülők a budai hegyvidék barlangjaiban

Közös razziát tartott a rendőrség és a csendőrség a remetei kegytárlopás tetteseinek kézrekerítésére.
Néhány nappal ezelőtt nagy feltűnést keltett az a nagyszabásu lopási ügy, amelynek során ismeretlen tettesek 40. 000 pengő értékű kegytárgyat loptak el a máriaremetei templomból.

A rendőrség széleskörű nyomozást indított a tettesek kézrekerítésére s a gyanú a XII. kerület külső részein, Budapest határán tanyázó csavargókra terelődött.

Az utóbbi időben ugyanis a bombázások által inkább veszélyeztetett angyalföldi és más külvárosi részekből igen sok foglalkozás nélküli egyén telepedett le a Nagykovácsi- rét, Báthory- barlang és Hármashatárhegy környékén található búvóhelyeken.

A rendőrség és a csendőrség az elmult hajnalban együttes razziát tartott ezen a vidéken, hogy az ott bujkálók között felfedezze a kegyszerlopás tettesét vagy tetteseit. Végigkutatták az erdőrészeket, leigazoltatták a barlangokban és a föl alá vájt kalyibákban meghúzódó gyanús munkanélkülieket.
A razzia igen kitűnő eredménnyel járt: Ötven embert állítottak elő a kapitányságra.

Megállapították, hogy a környéken tartózkodó egyének igen nagy része lakás és foglalkozásnélküli csavargó, prostituált, vagy pedig hadiüzemi munkaszolgálat elől bujkáló gyanús egyénekből áll. Több olyan csavargót is igazoltattak a razzia során, akiket a főváros területéről rövidebb- hosszabb időre kitiltottak. Igazoltatásuk után az előállítottak egy részét toloncházba kísérték, más részük pedig a katonai bíróságokon adták át.

Bár a razzia igen jó eredménnyel végződött, a kegytárgylopás tetteseit eddig még nem sikerült megtalálni. A nyomozás újabb adatai szerint azonban a rendőrség mind szorosabban szoríjta a hurkot.