Magyar katonák zavargása Boszniában

A havas, kopár bosnyák sziklák közül szomorú hírek érkeznek. Boszniában a helyörség legnagyobb része magyar, s mivel a hadsereg magyar ezredei 1903-ban ujonczokat nem kaptak, ott a három év óta szolgáló katonákat még deczember 31-ikén túl is visszatartották, tekintettel az ottani és a szomszédos török tartományok helyzetére.

Az úgy is nehéz szolgálat a már szeptember utolsó napjára szabadságukat számító katonák közt elkeseredést okozott. A nyári hadgyakorlatok szerencsétlen színhelyén Bilek városban és Trebinye városban a visszatartott katonák zavargásokat idéztek elő. Még nem tudni tisztán, hogy mi történt. Az onnan érkezett hirek interpelláczió alakjában kerűlnek az országgyűlés elé.

Egy félhivatalos jelentés, melyet az ellenzék a hadügyminisztériumnak tulajdonít, azt a gyanút fejezi ki, hogy a "a meggondolatlan sajnos eseményeket talán meggondolatlan külső befolyások készítették elő". (Némelyek külső befolyás alatt orosz izgatást értenek). A képviselőház harczos ellenzéke a jelentés után, január 4-ikén este már elhatározta, hogy inperpellál a felől: mi értelme van a kijelentésenk?