Letartóztatták Schreiber Tamást, a kiszabadult kofferos gyilkost

Menleveleket hamisított zsidók részére és a maga számára

Az elmult 15 év egyik legizgalmasabb és leghírhedtebb bűncselekményének tettese került a napokban a főkapitányság őrizetébe. A detektívek napokig tartó nyomozás után elfogták Schreiber Tamás Józsefet, a kofferes gyilkost, aki néhány hónappal ezelőtt szabadult a fegyházból és azóta sorozatos, nagyszabású szélhámosságokat követett el.

Sokan talán már nem is emlékeznek a szenzációs bűnügyre, amely 1931. március 11-én pattant ki és hetekig foglalkoztatta a nyilvánosságot. Ezen a napon Szolnokon, a Budapestre érkező gyorsvonat egyik másodosztályu fülkéjében egy bőröndbe gyömöszölve, fiatal nő holttestére találtak.

A rendőri bizottság hamarosan megállapította, hogy a ruhátlan fiatal leányt megfojtották. Nyilvánvalónak látszott, hogy a bőröndöt annak tartalmával együtt Budapesten tették be a vonatba, ezért a budapesti rendőrség is bekapcsolódott a nyomozásba, amelynek során a halott nőről ujjlenyomatot vettek, ugyanakkor pedig a detektívek járták végig a fővárost és azután kutattak: ki tűnt el az utóbbi napokban.

Mind a két módszer eredményre vezetett, amennyiben a detektívek megállapították, hogy Hernád-utca 50. számú ház egyik lakásából március 10-én rejtélyes körülmények között egy fiatalember, aki Hubay Henrik néven jelentette be magát és állítólagos feleségével lakott ott. „Felesége” ugyancsak eltűnt a lakásból. Azt is megállapították a detektívek, a halott nő ujjlenyomatából, hogy a gyilkosság áldozata Nagy Mária 23 éves masamód.

Közben jelentkezett egy Teleki-téri ószeres, aki elmondotta, hogy az ujságokban közölt bőröndöt tőle vásárolta egy férfi, aki lódenkabátot viselt, de jelentkezett egy sofőr és egy hordár is, akik a bőröndöt a Keleti pályaudvarra kivitték, a lódenkabátos férfival együtt. Most már a rendőrség bizonyos volt afelől, hogy a lódenkabátos férfi a gyilkos.

Csakhamar megállapították, hogy az illető, Schreiber Tamás József 31 éves magántisztviselő, akit a rendőrség különböző szélhámosságok miatt körözött.

Március 23-án a Teleki-téren felismerték a gyilkost, aki a főkapitányságon beismerő vallomást tett s elmondotta, hogy Nagy Máriát, akibe halálosan szerelmes volt, féltékenységében fojtotta meg. Néhány hónap mulva a bíróság ítéletet hirdetett Schreiber Tamás felett, akit napokig tartó és izgalmakban bővelkedő tárgyalások után 15 évi fegyházra ítéltek.

Azóta 13 év telt el, Schreiber Tamás különböző fegyházak lakója volt. Miután nem merült fel ellene különösebb panasz, ezév márciusában feltételesen szabadlábra helyezték.
Schreiber, a kiszabadult fegyenc, egy ideig, eleget tett jelentkezési kötelezettségének, de azután nyomtalanul eltűnt.

Nemrégen a rendőrségnek bizalmas úton tudomására jutott, hogy egy szélhámos társaság zsidók részére magas összegekért különböző mentesítési bizonyítványokat és egyéb felhasználható okiratokat árusít.

A detektívek a legnagyobb eréllyel indultak el a kapott nyomon és néhány napi bravúros nyomozás után megállapították, hogy a szélhámos társaság feje nem más, mint a márciusban kiszabadult kofferes gyilkos, Schreiber Tamás József. Átkutatták utána az egész fővárost, míg végül megtalálták. Régi szokásához híven lakhelyén ezúttal is álnéven szerepelt.

A főkapitányságon a kiszabadult fegyenc részletes beismerő vallomást tett, amelynek alapján ezután a főkapitányság kiterjesztette a nyomozást.

Schreiber Tamás bűntársaival különböző iratokat hamisított zsidók részére. Letartóztatásának érdekessége, hogy ugyanaz az ominózus lódenkabát volt rajta, amelyről annakidején felismerték. Cinikusan meg is jegyezte a rendőrségen, hogy a multban is és most is ez a kabát okozta a vesztét. Megmotozás során iratai között találtak egy saját maga részére kiállított svéd menlevelet is, valamint Majovszky Kornél magántisztviselő nevére szóló okiratokat, amelyeket felhasznált. Csányi-utca 8. szám alatti, jelenlegi lakásán is ezen a néven jelentette be magát. Találtak nála 3600 pengő készpénzt, valamint Korda Oszkár, Steiner Géza és Lipsitz Dezsőné névre szóló iratokat.

A rendőri nyomozás megállapította azt is, hogy Schreiber Tamás bűntársai Krausz Jenő 42 éves vegyész és Fuchs Sándor 45 éves, volt tisztviselő. Ezekkel együtt követte el az újabb bűncselekményeket. A rendőrség az egész társaságot letartóztatta. Büntetésük kitöltése után internálják őket.

Az okmányhamisító bűnügyben a közeli napokban érdekes fejlemények várhatók, annál is inkább, mert az illetékesekre az a feladat hárul, hogy a hamisítások miatt bizonyos, kiadott okmányokat és igazolásokat felülvizsgáljanak.