Csütörtökön már a fővárosban tartják a minisztertanácsot

Budapest, április 2.
Az ország népe ujjongó örömmel fogadja a hírt, hogy a Vörös Hadsereg diadalmas előretörése következtében  az idáig Debrecenben működött kormány legtöbb tagja ma már Budapesten van. Elsőnek szombaton Balogh István miniszterelnökségi államtitkár érkezett meg, majd vasárnap Miklós Béla miniszterelnök, Gyöngyössy János külügyminiszter és Takács Ferenc iparügyi miniszter is. A kormány többi tagjai a hét közepére mindannyian itt lesznek és csütörtökön már Budapesten tartják meg a legközelebbi minisztertanácsot.

A kormánynak az a szándéka, hogy a nemzetgyűlést mielőbb összehívja. A német bombák sok kárt okoztak a parlament épületében, ahol azonban az iparosok már szorgos kézzel dolgoznak a helyreállítási munkán.

Tudósítónknak alkalma volt beszélni Gyöngyössy János külügyminiszterrel, aki megérkezése után nyomban hivatalába sietett. A külügyminiszter a következőket mondta:
- Örülünk, hogy végre feljöttünk és remélem, hogy most, mikor az egész ország felszabadult és a szövetséges ellenőrző bizottság is áttette székhelyét a fővárosba, az ország újjáépítése terén érezhető haladás indul meg. Külpolitikánkat adott helyzetünk pontosan körvonalazza: jóvátenni a múlt hibáit, megtalálni a szövetséges hatalmak, elsősorban a Szovjetunió bizalmát és ezen az alapon kiépíteni barátságunkat mind a szövetséges hatalmak, mind pedig a körülöttünk lakó szomszéd népekkel.

Vasárnap egyébként különvonat hozta Debrecenből a fővárosba a minisztériumok idáig ott működő tisztviselőit, akiknek második csoportja kedden indul Budapestre, Budapestre érkezett már Kiss Roland, a belügyminisztérium új adminisztratív államtitkára, Szabolcs vármegye volt nagyérdemű főispánkormánybiztosa. Kiss Roland a Szociáldemokrata Párt egyik legképzettebb, köztiszteletben álló tagja, a legkitűnőbb szervezőerő. Az elmúlt években nagy feltűnést keltett „Kereszténység és szocializmus” című előadássorozata.

Új államtitkárt kap a kultuszminisztérium Bereczky Albert külsőlipótvárosi református lelkész, fővárosi bizottsági tag és nemzetgyűlési képviselő személyében. Bereczky Albert a magyar reformátusság egyik legnépszerűbb vezéregyénisége, aki évek óta foglalkozik a magyar nevelés és közoktatás átszervezésének problémájával.

A kormány az összeülő nemzetgyűlés elé rövidesen több törvényjavaslatot terjeszt. Ezek egyike hatályon kívül helyezi mindazokat a reakciós törvényeket, amelyeket 1919 óta hoztak. Igy többek között a numerus clausus törvényt, az állampolgársági, a fővárosi, a megyei önkormányzatok megnyirbálásáról szóló törvényt, az autonómia tisztviselőinek választását elkobzó törvényt és még sok más olyan rendeletet és törvényt, amely egy negyedszázad antidemokratikus rendszerének maradi szelleméből született.