Színházi hírek

Május 1-én a budapesti színházak a Városligetben játszanak.

A Színművészeti Szaktanács úgy döntött, hogy a május 1-jei munkaszünet a budapesti színházakra is vonatkozik. Budapest színházai a munka ünnepét méltóképpen kívánják megülni. Ugy határoztak, hogy a társulatok kimennek a Város ligetbe és ott vagy a szabad ég alatt vagy erre a célra alkalmas fedett helyen játszanak.



Csortos Gyula: Üzemképes vagyok!

Hetek óta különböző hírek terjedtek el Csortos Gyuláról. Minden hírrel szemben áll a tény: Csortos Gyulát a Fasor-Szanatóriumban ápolják. Munkatársunknak a következőket mondotta:
- Az egészségi állapotomról elterjedt pletykák alapja az, hogy Budán valóban rettenetes viszontagságokon mentem keresztül, lakásomat tíz gránát söpörte ki, egy robbanás engem is eltemettem, az omladékok közül alig tudtam kikapaszkodni, kő vágott a szemembe és szivárványhártyám beszakadt, azonkívül a lábamat alig tudtam mozgatni, közel húsz kilót lefogytam és már végpusztulás fenyegetett, amikor Zilahy Lajos megmentett.

Levelet küldtem át Pestre, hogy jöjjön el értem, vagy küldjön koporsót, hogy ne névtelenül kerüljek valami tömegsírba. Zilahy másnap autóval jött értem és itt helyezett el a szanatóriumban, ahol talpraállítottak. Látóképességem nem csökkent, de sokat járni nem tudok. Most „üzemképessé javítom magam” és nagy kedvvel készülök az első fellépésre: május elején a Kamrában játszom Csehov egyfelvonását.
Csortost testi súlyának csökkenése valósággal megfiatalította. Az ember arra gondol, hogy bátran eljátszhatná újból a Liliom szerepét…..





Honthy Hanna a Royal Színházhoz szerződött. A primadonna egy revüben lép majd fel, amelyet egész nyáron játszani akarnak.
Góth Sándor színész- és rendezőképző iskolájába a beiratkozások délelőttönként Bajza-utca 18. délutánonként Damjanich-utca 45. alatt folynak.

Somlay Artur első szerepe a Nemzetiben: Lear király. Somlay Artur, aki hetekig tartó betegség után felépült és a Nemzeti Színházhoz szerződött, először a Lear király címszerepében fog a Nemzeti színpadára lépni.

Komáromi Pál az Operaház igazgatója

A kultuszminiszter az Operaház igazgatójává Komáromi Pált nevezte ki.