Hatalmas küzdelemben megérdemelten győzött a jobb erőben lévő Vasas

Vasas – Ferencváros 2:1 (1:1)

Góllövő: Sárosi dr, Ilovszky, Junász

Üllői-út, 12.000 néző – Vezette: Szigeti Gy.
Sűrű sorokban özönlik a közönség az Üllői-úti pálya felé. Hiába, csak a bajnoki mérkőzés érdekli igazán a futballrajongókat. Nagy érdeklődéssel figyelik az előmérkőzést is: pompásan játszik a Fer. Barátság és a Hungária is. A fradisták a zöld-fehérben játszó Fer. Barátságot bíztatják, nem hiába.

Így áll fel a két csapat:
FTC: Csikós – Rudas, Onódi I. – Sárossi III., Kéri, Lakat – Sipos, Kubala, Sárosi dr., Gyulay, Gyetvai.
Vasas: Aknavölgyi – Nádas, Pósa – Szentandrássy, Tóth I., Pápay – Ilovszky, Nagy I., Hradszky, Berzi, Junász.

I. félidő
Viharzó ferencvárosi támadás vezeti be a játékot, de a Vasas védelem jól rombol, Sárosi Béla szabadrúgása sorfalban akad el, majd Gyurka remek keresztpasszáról Gyulai lekésik. Tóth L. 20 méteres bombaszabadrúgása magasan fölé száll. FTC roham végén Gyulay mellé teszi a labdát. Sipos lövésszerű beadása Aknavölgyi kezében akad el.

Zúg a hajrá Fradi. Remek az iram. Lesen akad el jól induló Vasas-támadás, majd Ilovszky durrant fölé a 16-os sarkáról Sáros Béla kétszer is mellé lő. A 14. percben Gyetvai sarokrúgásába Sárosi dr. fejéről mellé száll.

A 15. percben néma felállással áldoz a 12.000-es tömeg az elesett orosz hősök emlékének. Erőtlen Vasas-támadás végén Junász tszi kapu mellé a labdát. A 20. percben Gyetvai előreadása Aknavölgyi kijön, de megcsúszik, Tóth is odafut, de neki sem sikerül elkanalaznia a labdát. Sárosi dr ott van és besétál vele. 1:0-ra vezet az FTC.

Az öröm azonban nem sokáig tart. Két perc mulva egyenlít a Vasas. Junász jobbra vágja át a labdát, ahol Ilovszky teljesen fedezetlenül kapja. Még arra is van ideje, hogy leállítsa, és úgy célozza meg a jobbsarkot. 1:1.

A gól után Berzi jól teszi ki Hradszkyt, de a középcsatárt nyomják, így a lövés mellé megy. Fergeteges Fradi-roham végén a tisztán álló Gyetvaihoz kerül a labda, de a szélső kivár, így Aknavölgyi közbe tud lépni. Sárosi passzát Gyulay gyengén lövi: ez gólhelyzet volt.

A kis Pápay tűnik fel: elfejeli Sárosi dr. elől a labdát. Kubala jó labdájával Sipos elszáguld, de az akciót rossz lövéssel fejezi be. Lestaktikával operál az FTC – eredményesen. A 37. percben Hradszky kiugrik, Onódy mellette van, a csatár mégis lő. Csikós nehezen véd.

Sipost Pósa akadálytalanul szereli. A végén Gyetvai lábáról lecsúszik a labda. Az utolsó percekben Hradszky lövését Csikós kitolja kornerre, a berúgásra már nincs idő.

Szünetben a ferencvárosiaknál Sárosi dr. lapos játékot kér társaitól. A Vasasoknál Hegyi Gyula mondja a játékosoknak:
- Igyekezzetek megzavarni őket.

II. félidő
Óriási iramban indul a második félidő. A Vasas rohamoz. Jól gördülő támadás után Iovszky lövése a túlsó kapufáról kipattan. Nagy kavarodás támad a kapu előtt, a Fradi védelem megzavarodik, Kéri nem tudja elrúgni a labdát, Juhász elé pattan, aki közelről bombagólt lő. 2:1-re vezet a Vasas.

Most visszaesik az FTC, a Vasas egymásután vezeti veszélyes támadásait, Iovszky remekül megy el a szélen, buktatják, de a bíró sípja néma, Berzi nagy lövését Csikós nehezen védi. Sipos beadás helyett lő – Aknavölgyi kezébe. Gyulay kikeveredik a szélre, labdája mellé surran.

Most nagyon izgalmas lesz a játék. Tóth Lajos egymásután rombolja szét a kibontakozni készülő FTC-akciókat. Labdát cserélnek és az új labdával Sárosi dr. meccsdöntő helyzetben kiugrik, de elbotlik, Ilovszky pompásan átmegy három emberen, de Hradszky lövését Csikós fogja. Sipos sarokrúgása Kubala fejéről kapu fölé száll (19. perc).

Jobbszárnyi támadás után Berzi éles lövése kornert eredményez. Feljön az FTC, de Sárosi dr. lekésik a labdáról. Gyulay és Kubala helyet cserél. Sárosi B. lő 20 méterről. Aknavölgyi védi. Végre egy szép Sárosi dr.-lövést látni, ez viszont fölé megy.

Nincs szerencséje az FTC-nek. Támad lelkesen, már döntetlennel is beérné. Gyetvai nagy támadása alig száll fölé. A másik oldalon Ilovszky erős lövését kornerre menti Csikós. Sárosi Béla próbálkozik messziről, de neki sincs szerencséje. Újra a Vasas jön fel, Berzi jól teszi ki Junászt, de a szélsőt lesen találja a bíró sípja.

Nyilatkozatok:
Becskő József, az MLSz elnöke, az FTC megbízott vezetője:
- Szép mérkőzés, a Vasas kondicióban felette állott ellenfelének.

Hegyi Gyula, a Vasas ügyv. elnöke:
- Jobban játszottuk. Egygólos győzelmünk megérdemelt.

Gallowich Tibor:
- Több gólt is lőhettünk volna. Két tizenegyesünket nem adta meg a játékvezető.

Szabó Pál, az FTC edzője:
- Meglátszott, hogy későn kezdett a csapat. A Vasas megérdemelte a győzelmet.

Honigberger János, az FTC intézője:
- Kiütközött a nagy erőbeli fölény.

Szigeti György játékvezető: Rápattant labdáért nem adhatok 11-est.