Általános támadás Japán ellen

London, május 20.
A tokiói rádió közölte, pénteken este, hogy hatalmas szövetséges hajóhad indult el Marianna-szigete kikötőjéből. A rádió hozzáfűzte, hogy „a legnagyobb figyelemmel kell kísérni ennek a hajóhadnak a mozdulatait”. A japán rádió ezenkívül jelentette, hogy Okinava-sziget körül 11 repülőgéphordozó tartózkodik és hogy az Okinava és a szomszédságában fekvő szigeteken rendkívül megerősítették az amerikai légierőt.

Amerikai katonai körökben kijelentik, hogy ha véglegesen elfoglalták Okivana-szigetét – már csak egy 9 mérföld széles sáv van japán kézen -, akkor Okinava lesz az amerikai légi haderő főtámaszpontja. A japán légihaderő veszteségei, mint ahogy a new-yorki rádió közölte, olyan méreteket kezdenek ölteni, mint amilyenek a Luftwaffe az európai háború befejezése előtti hónapokban elszenvedett.

1945 első negyedében a haditengerészet és a légi haderő több mint 1400 japán repülőgépet semmisített meg.
A távolkeleti háború kitörése óta a japánok repülőgépveszteségei túlhaladták a 14.000 gépet. A szövetséges légi haderők szüntelenül támadják a japán katonai célpontokat. A Fülöp-szigetektől Sachalin szigetének déli részéig és a csendesóceáni japán támaszpontoktól a kínai szárazföldig éjjelnappal brit, amerikai és legújabban francia légi kötelékek támadják a japánok hadiállásait utánpótlási vonalait és fontos támaszpontjait.

Ami a francia csapatoknak a távolkeleti harcokban való részvételét illeti, Patterson amerikai helyettes hadügyminiszter a sajtó előtt kijelentette, hogy örömmel üdvözli a francia katonai erők segítségét Japán leverésében. A Távol-Keleten bevetésre kerülő francia haderő nagyságát hivatalosan még nem állapították meg, de úgy tudják, hogy négy hadosztályról van szó. Patterson egyébként kijelentette, hogy „a szövetséges csapatok csendesóceáni hadműveletei biztatóan haladnak”.