Nagy Ferenc miniszter a demokrácia kibontakozásának egyetlen lehetséges útjáról

Budapest, május 30.
A Független Kisgazda Párt politikai akadémiájának előadássorozatában hétfőn délután Nagy Ferenc újjáépítési miniszter tartott előadást „A politikai demokrácia és népképviselet” címmel.

Előadásában hangsúlyozta a miniszter, hogy a múlt kormányrendszerei csak hazudták a demokráciát, nemcsak a külföld felé, hanem a magyar nép felé is. Adtak ugyan jogokat a népnek, de megakadályozták, hogy éljen ezekkel. A népnek nem állott módjában sem az ellenőrzés, sem a felelősségrevonás. Ugy hogy végül a magyar népen alacsonyabbrendűség érzése vett erőt és elvesztette érdeklődését a közügyek iránt. Pedig ha ezt az országot a nép vezethette volna, sokkal bölcsebben és okosabban tette volna, mint a vezető kis csoportnak legtöbbször rosszul választott emberei.

Felvetődik  az a kérdés  - folytatta a miniszter -, hogy jelenben demokráciában élünk-e és valóban demokrácia e az, ami most van? Erre csak egy szóval lehet felelni: nem! Ami ma van, az a demokrácia vonatkozásban nem jelent mást, mint lehetőséget,  és csak akkor, ha a demokráciával való élésre megfelelően felkészültünk.

Ezután kifejtette a miniszter, hogy a demokrácia első megnyilvánulása az lesz, amikor nem a pártok vezetői, hanem a tömegek adják meg a demokráciának a lüktetést. A demokratikus élet teljességét csak a nagy népi tömegek adják meg. Csak akkor működik az igazi demokratikus magyar politika, ha annak irányításába minden befolyástól mentesen, döntő szóval szólhat bele a nép. A demokrácia legbiztosabb alapja a többségi elv elfogadása, ami azt jelenti, hogy az egész nemzet a többség akaratát fogadja el magára nézve kötelezőnek. A pártok paritásos szereplése átmeneti állapot, amelynél jobbat az első pillanatban kitalálni nem lehetett.

A magyar nép életében a demokrácia első megnyilvánulása – fejezte ki a miniszter – az önkormányzatok teljes szabaddátétele lesz. A politikai demokrácia pedig akkor indul meg, mikor megszületik az a választójogi törvény, amely demokratikus alapon minden korlátozástól mentesen biztosítja a titkos választás jogát a dolgozó magyar nép számára. Akkor dől majd el, tud-e a magyar nép élni a demokráciával. A demokráciával való élésre a magyar nép feltétlenül érett, évtizedeken át vezetői voltak éretlenek rá.