Rövidek

Beregffy fogságba esett
München, május 15.
(Reuter) Az amerikai 3. hadsereg főhadiszállásán hétfőn este közölték, hogy az osztrák határ közelében fekvő Tarn városkában fogságba került Beregffy Károly vezérezredes. Szálasi „honvédelmi minisztere”, aki ott bujkált Beregffy elfogatása után kijelentette, hogy a „németek becsapták a magyar nemzetet, a németek másodrendű népnek állították oda a magyarokat”. Beregffy még hozzátette, hogy Szálasi Ferenc, a magyar „Führer” Salzburg környékén bujkál. (MTI)

A szkupstina elismerte a magyar kisebbség jogait

Belgrád, május 16.
Politikai munkatársunk értesülése szerint a jószomszédi viszony lehetősége most Jugoszláviával szemben is intézményesen adva van, amennyiben a szkupstina, a jugoszláv parlament, elismerte a Jugoszláviában élő magyarság kisebbségi jogát és két képviselőt be is hívott a szkupstinába.

Javuló román-magyar viszony
Bukarest, málus 16.
Romániában Groza miniszterelnök megteremtette a két nép, a magyar és a román harmonikus együttműködésének előfeltételeit és így ott már a kibontakozás útja előttünk áll.

Tito zágrábi beszéde
Zágráb, május 16.
Tito tábornagy Zágrábban beszédet mondott. Hangsúlyozta, hogy a Gestapo és Pavelics uralma után Horvátországban is az igaz ügy diadalmaskodott. Tito hangsúlyozta Jugoszlávia népei testvériségének és egységességének szükségletét. E testvériség és egység nélkül – mondotta – Jugoszlávia nem lehet erős és boldog, erős és boldog Jugoszlávia nélkül sem lehet erős és boldog Horvátország, Szerbia, Macedónia, Montenegro, Szlavónia és Hercegovina.

Az új szövetséges Jugoszláviában nincs helye a sovinizmusnak, mert ez megbontaná az ország egységét. Hivatkozott a Szovjetunió példájára, ahol a népek testvérekként élnek együtt. Tito ezután határozottan megcáfolta azokat a híreszteléseket, mintha ellentétek volnának Jugoszlávia és a szövetségesek között.

Stettinius nyilatkozata a gyarmati népek függetlenségéről

San Francisco, május 20
(Reuter) Stettinius az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken este a következőket jelentette ki: - Az Egyesült Államok azt akarják, hogy minden eddig még nem független nép is elnyerhesse függetlenségét. A védnökségi rendszer fő célja, hogy a védnökség alatt járó népeket előkészítse és képessé tegye a függetlenséggel járó felelősségre. Ha a népek függetlenség helyett államjogi helyzetet kívánnak, ehhez is joguk van. (MTI)

A moszkvai megbeszélések

Churchill miniszterelnök közölte Truman amerikai elnökkel, hogy az angliai választásokra való előkészületek, nem késleltetik a hármas találkozót. Moszkvában Sztálin tábornagy másfél órás megbeszélést folytatott Hopkinsszal, Truman elnök személyes kiküldöttjével, továbbá Harrimannal és Bohlennel.

A moszkvai Pravda vitába száll a Yorkshire Post című angol lappal, amely fujtatja, hogy a szövetségesek között egyes kérdésekben ellentétek merültek fel és ezért keresi a modot ezeknek az ellentéteknek a kiküszöbölésére. Örömmel üdvözli a Pravda a angol nép óhaját. hogy megértse az orosz népet, mert ez tényleg alkalmas arra, hogy eloszlasson bizonyos sajnálatos félreértéseket, hibának tartja azonban, hogy az angol lap szembe akar állítani bizonyos jelképes nyugatot, egy ugyanolyan jelképes kelettel.

Nemzetközi törvényszék elé kerülnek a nagy háborús bűnösök.
London, május 31.
(AFP) A nemzetközi bizottság által összehívott és a háborús bűnösök kérdésével foglalkozó értekezet csütörtöktől kezdve három napig fog Londonban. Az értekezleten 16 állam vesz részt s a delegátusok feladata lesz tovább: a nyomozás módszereit meggyorsítani és megjavítani és tökéletesíteni. Az egyes országok közötti tájékoztatás eszközeit.

A nagy háborús bűnösöket nemzetközi szervezet fogja elbírálni. Ennek a szervezetnek Nagybritannia, a Szovjetunió, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország lesz a tagja. A négy nagyhatalom képviselői tulajdonképpen nem foglalkoznak maguk a perekkel, hanem feladatuk lesz egy nemzetközi jog szervezet elkészítése, amely majd meghozza az ítéleteket.

Az Egyesült Államok politikai megbízottja a nemzetgyűlés elnökénél

Budapest, május 31.
A Magyar Távirati Iroda jelenti: Zsedényi Béla dr. a nemzetgyűlés elnöke kedden délben bemutatkozó látogatáson fogadta Schönfeld Arturt, az Egyesült Államok Magyarországra küldött politikai megbízottját és vele hosszas, szíves eszmecserét folytatott.