Éles szovjet támadás Portugália és Spanyolország ellen

Moszkva, június 9.

Nikolajev szovjet közíró a Novoje Vremja hasábjain megvilágítsa azokat a mesterkedéseket, amelyekkel egyes délnyugat-európai államok a fasizmus roncsait igyekeznek átmenteni az új Európába.

Nikolajev cikke többek között a következőket állapítja meg: Portugália, a fasizmus mentsvára. Teljesen nyilvánvaló, hogy a német imperialisták, akik Délnyugat-Európában megfelelő központok létesítésére törekedtek, mindenekelőtt Spanyolországot és Portugáliát választották ki tevékenységük teréül. Nem kell külön rámutatni arra, milyen vendégszeretettel fogadta és fogadja Franco Spanyolországa az odamenekült német fasiszta gonosztevőket.

A Salazar vezetése alatt álló Portugália a háború egész folyamán támogatta a német nácikat és a fasisztákat. Salazar most demagóg szólamokkal próbálja átállítani fasiszta gondolkodású államberendezését és olyan állításoktól sem riad vissza, hogy például a portugál Gestapo-legények tulajdonképpen demokraták. Salazar mesterkedései azonban senkit sem tévesztenek meg és a világ demokratikus közvéleménye nagyon jól tudja, hogyan kell elbírálni ezeket az állításokat. (MTI)