Rövidek

Hogyan intézi el az osztrák nép az ő „nyilasait”?
Bécs, június 2.
Az új osztrák törvény elrendeli, hogy vegyék jegyzékbe az összes nácikat, az SS és SA tagjait és kimondja, hogy aki 1933 és 1938 között lépett be a pártba, annak legalább öt, legfeljebb tízévi börtön dukál. Aki vezető tisztségre tört vagy durván vétett az emberiesség ellen, annak bére: 10-20 év és – vagyonelkobzás. Kijár ez annak is, aki anyagilag támogatta a pártot. Amnesztia pedig – nincsen! Rendelkezik a törvény a néptörvényszékekről.

Jugoszláviának fennállása óta első ízben sikerült megoldania a nemzetiségi kérdést
Moszkva, június 2.
Jugoszláviának fennállása óta első ízben sikerült a legalaposabban megoldania a nemzetiségi kérdést. Most már szövetségi kormánya van Jugoszlávia minden egyes alkotó részének. Az új kormányok külön-külön nyilatkozatban fektették le programjukat, amely a föderatív Jugoszlávia keretén belül a baráti, testvéri, együttműködésen alapszik.

A párisi Felszabadítási Bizottság Petain haladéktalan elítélését követeli
Moszkva, június 2.
A párisi Felszabadítási Bizottság elhatározta, hogy felirattal fordul a francia kormányhoz és abban Pétain és a „főhazaárulók” haladéktalan elítélését követeli. A fort-de-montreuge-i törvényszék bizottsága, amely a vádat előkészíti, Pétain már ki is hallgatta.

Sólyom László főkapitány a rádióban ismerteti a rendőrség feladatait
Budapest, június 10.

A budapesti rendőrség főkapitánya, Sólyom László, a jövő héten rádióelőadást tart. Előadásában felsorolja a rendőrség feladatait és vázolni fogja a rendőrség szerepét és hivatását az újjáépítésben.


Fogságba került a buchenwaldi tábor „mészárosa” és hóhéra

Berlin, június 10.
A szövetségesek foglyul ejtették a buchenwaldi tábor hírhedt orvosát, Hoffent. Ezt az orvost a táborban levők egymás közt „mészáros”-nak nevezték. A másik letartóztatott a kegyetlenségéről híres Karl Burkhardt, a tábor volt parancsnoka.
(MTI)

Mikolajcsyk elindult Moszkvába
London, június 16. (Reuter)
Mikolajczyk és Stanczyk szombaton délelőtt elindult Londonból, hogy résztvegyen a lengyel kormány újjáalakítása céljából összehívott moszkvai értekezleten. (MTI)

Franciaország szakít Spanyolországgal?

Páris, június 24. (Reuter)
Francia hivatalos körök szerint a francia kormány komolyan fontolóra vette a tanácskozó testület külügyi bizottságának egy hónappal ezelőtt elhangzott javaslatát, hogy De Gaulle kormánya szakítsa meg a kapcsolatai a spanyol kormánnyal, miután a spanyolok lezárták a határt és mert Spanyolország nem hajlandó Lavalt sem kiadni. (MTI)