Józsi a vígszínházban

A Vigszinházban e hó 5-ikén este sikerrel adtak egy magyar darabot, a mi meglehetősen ritka eset itt a franczia bohózatok tanyáján. A darabot a fiatal író-nemzedék egyik tehetséges tagja, Molnár Ferencz írta s a czíme "Józsi".

Józsi régebbi alakja az írónak s olvasói számos kis tárcából ismerik már. Molnár most a szinpadra vitte kedvencz alakját, ezt a vásott, de kedves gyereket, a ki Halász Ilonkában jó személyesítőre talált.

A darab meséje a következő: Özv.Tóthné és Verpeléti magántanár szerelmesek egymásba. Azonban Csongrédyné, Tóthné barátnője is szerelmes Verpelétibe, el is akar válni miatta urától és azon igyekszik, hogy Verpeléti előtt Tóthnét rosz asszony színében tüntesse fel s így Verpeléti elhidegüljön Tóthnétól.

Ezért küldi Sebőt, hogy udvaroljon Tóthnénak körömszakadtáig. Azonban a kis Józsi kihallgatta Csongrádyné és Sebő terveit s leleplezi őket. Az író ötletei és elmés epizódjai töltik meg a darabot s nevettetik meg a közönséget. Az alakok fővárosiak s a színhely egy török -bálinti nyaraló.