Lanyhuló aranyárak – szilárd részvényárfolyam

Néhány hét óta szűkebb keretek között, de megkezdte működését a Budapesti Áru- és Értéktőzsde, amely ezidő szerint egy intézőbizottság irányítása mellett működik.
Az intézőbizottságnak tizenkét tőzsdetanácsos tagja van és a tőzsdei forgalmat déli féltizenkettő és egy óra között bonyolítják le.

Az ellenőrzés munkáját a tőzsdén dr Fuchs és dr Fabinyi tőzsdetitkárok látják el.
A működés első napjától kezdve megindult az igazoltatás, amely szigorú szempontok szerint történik és az igazolt tagok névsorát kifüggesztik a tőzsdei hirdetőtáblára.

Egyébként a forgalom igen élénk a tőzsdén.
Míg az előző napokban főleg aranyban és valutákban voltak nagy üzletek, addig a hét közepe óta az érdeklődés a részvények iránt fokozódott. Az arany árfolyama 4100-ról 3500-ig hullámzott, a font legmagasabb árfolyama az elmúlt napokban 560, most 510 volt, a dollár 265-ről 215-re csökkent, a svájci frank 65-66 körül hullámzott. Nagy üzlet volt törtaranyban és aranytárgyakban is. A törtarany ára természetesen karátok szerint is változott, de 180 körül mozgott. Az aranytárgyak ára, különösen a cigarettatárcáké, szebb karkötőké stb. elérte a 200-at is egyes esetekben.

A részvényüzlet ünnep előtt nagy árhullámzást mutatott.

A Magyar Általános Kőszén, amely a tőzsdei forgalom első napjaiban 1400-1500 volt, elérte a 3200 pengőt és azután visszacsökkent 2900-ra. Salgó 175 volt, Magyar Cukor 350-320, Rimamurányi 215.a részvénypiacon tehát a bizakodás kerekedett felül és optimistává tette a piacot, valamint a gazdasági életet az a körülmény, hogy szovjet segítséggel egyre több gyárat sikerül üzembe helyezni.