A magyarság helyzete Csehszlovákiában

Jegyzék a szövetséges ellenőrző bizottsághoz a szlovákiai események ügyében

Budapest, augusztus 31.
Mint  értesültünk róla, a magyar külügyminisztérium jegyzéket intézett a Szövetséges Ellenőrző Bizottsághoz, amelyben azt kéri, hogy a szövetséges hatalmak küldjenek ki bizottságot Szlovákiába, az ottani magyarság helyzetének alapos megvizsgálására. A jegyzék egyben kifejezi azt a reményét, hogy amennyiben a szövetséges hatalmak által kiküldendő bizottság szükségesnek látja, a szövetségesek a szlovákiai magyarság helyzetét állandó ellenőrzés tárgyává fogják tenni.

Tovább folynak a szlovákiai kiutasítások!

Budapest, szeptember 18.
A szlovákiai kiutasítások tovább folynak. Bánrévénél naponta 15-20 magyar családot tesznek át a határon. Putnokon jelenleg több mint 200 kiutasított magyar családot tartózkodik. A Narodna Obroda szeptember 8-i számában megjelent a szlovák földbirtokügyi megbízott telepítési tervezete. Eszerint Királyhalmac, Szepsi, Nagykapos és Rozsnyó járásokban egyelőre 356 szlovák családot már telepítenek Mezőlaborc, Homonna és Szvidnyik vidékéről.


Szlovák Kommunista Párt kiáltványa

„Délszlovákia gazdag földjét – a szlovákoknak!

A magyar honfoglalók a terméketlen hegyi vidékre szorították ki a szlovákokat. A szlovák népnek arca verítékével kellett megszerezni a sziklából a zabkenyeret, míg Dél-Szlovákia termékeny talaja a magyar grófoknak termett. A hitleri Németország és szövetségeseinek, a magyar fasisztáknak veresége után ezt a sérelmet el kell tüntetni.


A szlovák kommunisták 1945 május 20. és 21-én tartott pozsonyi, nyitrai és trencséni kerületi értekezletükön az alábbi határozatot hozták: Követeljük, hogy haladéktalanul megkezdődjék a szlovák parasztok áttelepítése a szegény és hegyes vidékekről Dél-Szlovákia gazdag vidékeire, ama nagybirtokosok, telepesek és fasiszták földjére, akiknek nincs mit keresniök Szlovákiában. Dél-Szlovákia legyen a szlávság és a népi demokrácia erős bástyája.
Szlovák Kommunista Párt.”