Molotov londoni nyilatkozata

Molotov londoni nyilatkozata a magyar, bolgár és román demokráciáról
London, szeptember 19.

A londoni külügyminiszteri értekezlet során tegnap sajtóreferenciát tartottak, amelyen Molotov szovjet külügyi népbiztost felkérték: nyilatkozzék a Szovjetúnió magatartásáról a trieszti kérdésben és egyéb problémákat illetően. Molotov a következőket mondotta:
- Esztelen dolognak tartom a trieszti kérdésről idő előtt beszélni. Először meghallgatjuk a jugoszláv küldöttség nyilatkozatát, majd sor került Olaszország és a brit domíniumi képviselőinek e kérdéssel kapcsolatos álláspontját meghallgatására. Igy könnyebb lesz meghatároznunk saját állásfoglalásunkat. Igazságos és helyes dolognak tartjuk, ha a horvátokhoz és a szlovénekhez tartozó területeket átadják a horvátoknak, ill. szlovéneknek, akik Jugoszláviához tartoznak. Ami az olasz jellegű területeket illeti, helyesnek tartjuk, ha azok az olaszokét maradnak. Azok után az áldozatok után, amelyeket Jugoszláviai a szövetségesek oldalán harcolva magára vállalt, Jugoszláviai joggal kívánhatja, hogy álláspontját a külügyminiszterek tanácsa meghallgassa és méltányolja. A továbbiakban módot fogunk találni az Isztriával és Stájerországgal kapcsolatos kérdések megvitatására.

Bulgáriával, Romániával és Magyarországgal kapcsolatban Molotov a következőket jelentette ki:
- Úgy érezzük és elegendő okunk van azt hinni, hogy Romániában, Bulgáriában és Magyarországon demokratikus kormány van uralmon, amely élvezi a nép többségének bizalmát. Tudjuk, hogy ezeknek a kormányoknak nagy érdemeik vannak a rend és nyugalom helyreállítása terén, amely a megjelölt államokban nem volt meg ezeknek a kormányoknak felállítása előtt. A jelenlegi román kormány, valamint az említett két másik ország kormánya becsületesen szem előtt tartotta a fegyverszüneti feltételeket. Szükségesnek tartom hozzáfűzni, hogy Bulgáriában és Romániában, valamint Magyarországon is a közeljövőben megtartják a nemzeti választásokat demokratikus alapon.

A továbbiakban Molotov a görögországi helyzetről nyilatkozott, megállapítván, hogy a Szovjetúnió nem avatkozik bele más államok ügyeibe, így Görögország ügyeibe sem, noha a görög kormányt nem lehet demokratikus kormánynak nevezni. Ha Görögországban mihamarabb demokratikus kormány létesül, az kedvezőbb lesz mind Görögország, mindpedig a szövetségesek szempontjából.

Az olasz gyarmatokra vonatkozólag Molotov kifejtette, hogy a Szovjetúnió érdekelve van ebben a kérdésben. Nem titkoljunk el önök előtt – mondotta a kérdést feltevő újságírónak - , hogy a Szovjetúnió segítségül lehet ennek a kérdésnek megoldásában.

Molotov nyilatkozatának angliai visszhangja

London, szeptember 20.
Molotov tanácsos sajtónyilatkozatával részletesen foglalkoznak a londoni lapok. A szabadelvű News Chronicle megállapítja, hogy bár semmi meglepő nincs abban, hogy a Szovjetúnió is részt kér a nemzetközi igazgatás alá kerülő olasz gyarmatokból, mégis az angol közvélemény csodálkozással fogadta, hogy a szovjetkormány kizárólagossági jogot követel Tripolisz tekintetében. A News Chronicle szerint az angolszász nagyhatalmak nem utasítják vissza a Szovjet ilyenirányú kívánságát, mert a nagyhatalmak közötti összhang és a béke biztosítása valamennyi nemzet közös érdeke.

Az angolszász engedményeket azonban – folytatja a lap – szovjet engedményeknek kell követkniök. Kelet-Európában a szovjet-politika a maga útjain jár. Az együttműködés, amely az angolszász és a Szovjet-hatalmak között a háborúban oly eredményesen megnyilatkozott, most a békében is csak a kölcsönösségen alapulhat. Valamennyiünk közös erőfeszítésére van szükség ahhoz, hogy a nemzetközi életből eltűnjék a jelenleg megtalálható bizalmatlanság légköre.

A newyorki rádió a külügyminiszteri értekezletről szóló ismertetésében kijelentette, hogy az angolszász-szovjet együttműködés érdekében szükség van arra, hogy a balkáni államokban olyan kormányok szülessenek meg, amelyek nem kizárólag a Szovjetúnió bizalmát élvezik. Éppen az együttműködés követeli meg, hogy minden nagyhatalom résztvegyen a balkáni államok demokráciájának megteremtésében. Az elkülönülés, vagy a sajátos politikai út követése nem okoz örömet egyik államban sem, mert csak a reakció lát ebben örömet, ha az angolszászok és a Szovjet között a legkisebb nézeteltérés is felmerül.

A Tass-Iroda budapesti keltezéssel részletesen ismerteti az ideiglenes magyar nemzetgyűlés legutóbbi ülésén elfogadott új választójogi törvényt. A szovjetorosz hírszolgálati iroda ezzel kapcsolatban megállapítja, hogy igen elterjedt vélemény szerint ez a legdemokratikusabb választójog Magyarország eddigi történelmében.