Magyarország felvette a diplomáciai kapcsolatot az Egyesült Államokkal és a Szovjetúnióval

A magyar közvélemény örömmel vette tudomásul a szovjet-magyar és az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételét
Budapest, szeptember 27.
Történelmi jelentőségű fordulópont a magyar újjáéledésben a szeptember 22-én, szombaton Schoenfeld, a Szövetséges Ellenőrző Bizottság mellett működő Amerikai Misszió vezetője, amerikai követ és meghatalmazott miniszter jegyzéket adott át Gyöngyösi János külügyminiszternek és ebben bejelentette, hogy az Egyesült Államok kormánya kész Magyarország ideiglenes nemzeti kormányával felvenni a diplomáciai kapcsolatot és hajlandó az erre vonatkozó megállapodás megkötéséről a magyar kormánnyal tárgyalásokat folytatni.

Az Egyesült Államok jegyzéke a továbbiakban ama reményének ad hangot, hogy szabad és zavaroktól mentes választások zajlanak majd le a népképviseleti kormány megalakítása végett Magyarországon és hogy időközben az ideiglenes magyar kormány biztosítja a demokratikus pártok szabad politikai működését és a gyülekezés jogát.

Szeptember 25-én, kedden délben Scserbakov vezérőrnagy és Grigarlev követségi tanácsos elkísérte Vorosilov marsallt Dálnoki Miklós Béla miniszterelnök dolgozószobája, ahol Vorosilov marsall átnyújtotta azt a jegyzéket, amelyben a szovjet-kormány bejelenti tekintettel arra, hogy Magyarország hozzájárult a szövetségesek hitlerista Németország elleni harcának sikeréhez és mert lojálisan végrehajtja a fegyverszüneti egyezményt, elhatározása szerint felveszi a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal és ajánlja a kölcsönös követküldést. A jegyzék átnyújtása után Vorosilov marsall nyomban garantált Dálnoki Miklós Béla miniszterelnöknek abból az alkalomból, hogy a két nép diplomáciai kapcsolatba lép egymással.

A miniszterelnök a szovjet kormány jegyzékének átvétele után nyomban rendkívüli minisztertanácsra hívta össze a kormány tagjait. A miniszterelnök felolvasta a Szovjetúnió kormányának jegyzékét, amelyet a kormány tagjai lelkes tapssal vettek tudomásul.

A minisztertanács határozata alapján ezután Gyöngyösi külügyminiszter kedden délután felkereste Schoenfeld amerikai követet és átnyújtotta a magyar kormány válaszjegyzékét, amelyben közli az amerikai kormánnyal, hogy az ideiglenes magyar nemzeti kormány köszönettel vette tudomásul, hogy az Egyesült Államok kormánya hajlandó Magyarországgal a diplomáciai kapcsolatokat felvenni. Az ideiglenes magyar kormány – szól a magyar jegyzék – ebben a tényben azoknak az erőfeszítéseknek méltánylását látja, amelyeket a magyar kormány eddig is tett abban az irányban, hogy Magyarországon a rendet helyreállítsa és fenntartsa, valamint a demokratikus intézményeket kiépítse és megszilárdítsa. A magyar kormány biztosíthatja az amerikai kormányt, hogy a választások Magyarországon szabadon és zavarástól mentesen fognak lezajlani és hogy az ideiglenes magyar nemzeti kormány a legmesszebbmenő mértékig megóvja a magyarországi demokratikus pártok szabadpolitikai működését és a gyülekezés jogát.

Úgy szovjet, mint amerikai részről kinyilvánították ama véleményt, hogy a diplomáciai kapcsolatok hamarosan felvétetnek. A magyar közvélemény a legnagyobb örömmel vette a hírt, mert a diplomáciai kapcsolatoknak felvételében annak jelét látja, hogy elérkezett az időpont, amikor Magyarország beleilleszkedhet a demokratikus népek nagy családjába, részese lehet a béke megteremtéséért folyó munkának és belekapcsolódhat a világgazdaság éltető vérkeringésébe.