Trumann elnök a középeurópai kis nemzetek sorsáról

London, augusztus 16.
A Reuter iroda most újabb részletet közöl Truman amerikai elnök legutóbbi rádióbeszédéből: Ebben Truman a következőket mondotta:
- Jaltában megegyezés történt, hogy a három nagyhatalom kormánya közös felelősséget vállal az európai felszabadított és csatlós nemzeteknek segítségére lesz abban, hogy olyan kormányokat alakítsanak, amelyek a lakosság demokratikus elemeinek széles képviseletét jelentik. Ez a felelősség továbbra is fennáll. Valamennyien a három kormány közös felelősségének tekintik ezt. A Romániára, Bulgáriára és Magyarországra vonatkozó berlini nyilatkozatokban ez ismét megerősítést nyert.

Ezek a nemzetek nem lesznek egyetlen hatalom befolyási övezetet sem. Ezeket a nemzeteket most szövetséges ellenőrző bizottságok kormányozzák, amelyekben résztvesznek a Jaltában és Berlinben összeült három kormány képviselői. Mindaddig, amíg ezek az államok nem állíttatnak helyre, mint a nemzetközi család tagjai, azok valamennyiünket együttesen érdekelnek.

A három kormány Berlinben megegyezett abban a szövetséges sajtó mostantól kezdve teljes szabadságot fog élvezni, hogy tudósítsa a világot minden romániai, bulgáriai, magyarországi és finnországi fejleményről.