Nürnbergbe szállították a náci főbűnösöket

London, augusztus 14.
A fő-náci háborús bűnösök – mint az angol rádió közli - vasárnap visszatértek legragyogóbb díszszemléik egykori színhelyére, Nürnberg városába. Ezúttal azonban egy amerikai zászlóalj kíséretében és őrizete alatt vonultak be a városba, amelynek fegyházában „szálltak meg”. A náci bűnösök között van Hermann Göring egykori birodalmi tábornagy, Joachim von Ribbentrop egykori külügyminiszter, Robert Ley a munkafront egykori vezére és még sok más nácivezető.

Az amerikai zászlóalj, amely Nürnbergbe vitte őket, eddig Luxemburgban tartotta őrizet alatt a nácivezetőket. A nácikat most a nürnbergi fegyház nyugati szárnyában helyezték el, amelyet a főszárnytól 16 méter széles fal választ el. A főszárnyban néhány német polgár várja háborús bűneinek tárgyalását.

A főbűnösök bűnperének tárgyalására a három nagyhatalom illetékes hatóságainak megállapodása értelmében szeptemberben kerül sor a nürnbergi igazságügyi palotában, amelynek tárgyalótermét erre az alkalomra megnagyobbítják. A főnácik erős őrizet alatt celláikban várják be bűnügyük tárgyalását.

Az Associated Press jelentése szerint a kis cellákban egy prics, egy asztal, egy szék és egy bögre van. A foglyok egyetlen evőeszközt kapnak: egy fakanalat. (MTI)