Washingtonban közzétették az atomegyezményt

Washington, november 16.
Washingtoni jelentés hírül adja, hogy az atombombával kapcsolatban hat napon át folytatott történelmi megbeszéléseken megegyezés jött létre. Truman elnök, Attlee brit és Mackenzie-King kanadai miniszterelnök csütörtökön délután aláírták az atomerő jövőjéről szóló nyilatkozatot, majd utána fogadták az újságírókat. Truman elnök közölte, hogy ezen a sajtóértekezleten a tudósítók nem tehetnek fel kérdéseket a nyilatkozattal kapcsolatban.

A newyorki rádióban ismertetett közös nyilatkozat szerint az atomerővel kapcsolatos tudományos ismeretek kicserélése megtörténik, ha a többi ország viszonzásképpen közli ezzel kapcsolatos ismereteit. Az atombomba gyártási ismereteit mindaddig visszatartják, amíg lehetővé nem válik kieszelni olyan hatásos, kölcsönös és végrehajtó védelmet, amelyet valamennyi nemzet elfogadhat. A három államférfi kijelentette, hogy a javasolt atombizottságnak megfelelő javaslatokat kellene kidolgozni az alábbi négy pontban foglalt kérdésekre vonatkozólag:
1. Lehetővé tenni valamennyi nemzet számára azoknak az alapvető tudományos ismereteknek kicserélését, amely az egész kérdést felöleli és a békességes megoldást célozzák.

2. Az atomerő ellenőrzésének olyan kiterjesztése, amely szükséges ahhoz, hogy csupán békés célokra használhassák fel.

3. Az atomfegyvereknek és minden tömeggyártásra alkalmas fontosabb fegyvernek kiküszöbölése a nemzeti fegyverkezésből.

4. Ellenőrzés útján vagy más megoldással hatásos védelemről gondoskodni, amely megoltalmazza a hozzájárult országokat a háborgatás és orvtámadás veszélyeivel szemben.

A Reuter-irod washingtoni jelentése az atomértekezlet záróközleményével kapcsolatban rámutat a newyorki rádió értelmezésére, amely szerint az atombomba gyártási módszerét titokban tartják, ugyanakkor pedig javasolják bizottság felállítását, amelynek feladata lenne, ellenőrizni az atomikus pusztítás veszélyét. A Reuter szerint az amerikai tervezet, amely majdnem teljesen megegyezett a brit javaslattal, azt tartja az atomerő titkárnak nemzetközi szervezet részére való kiszolgáltatása előfeltételéül, hogy a Szovjetúnió világosan határozza meg kívánságait biztonságát illetőleg. Az amerikaiak új testület létesítését tervezik az Egyesült Nemzetek szervezetén belül, az atombomba titkának őrzésére.

Az atombombáról szóló washingtoni hivatalos nyilatkozatot Herbert Morrison, a titkos tanács lordelnöke, csütörtökön az angol alsóházban is felolvasta.

Washingtoni politikai körökben Attlee brit miniszterelnök washingtoni küldetését általában „eredményesnek” tekintik. A három államférfiú a tárgyalások idején, nem állott érintkezésben a szovjet kormánnyal. Lord Halifax brit nagykövet csak a megbeszélések befejezése után távirányozta meg Nagybritannia moszkvai követének a hivatalos nyilatkozat szövegét azzal, hogy juttassa el a szovjet kormánynak. A Szovjetúnió kormányát a szokásos diplomáciai úton kérik majd fel, hogy közölje az atombomba ügyében elfoglalt végleges álláspontját.